Nepogode na rekama... > LED NA REKAMA
Led na rekama - 2012 februar
IKA:
Upoređujući situaciju sa Dunava i stanje na tisi,nameće se zaključak da je za nas povoljnije ako se led ne lomi.ako krene ledohod na tisi, moguće je da će samo povući plovila sa sobom ali da nemože doći do takvog haosa kao na dunavu ,gde je u stvari najveći problem stvorilo nagomilavanje santi izlomljenih još kod apatina.Kod Apatina je led izlomljen a nizvodno nije stvoren uslov da taj led odplovi već je svom svojom silinom naleteo na deo leda koji stoji i tako gužvao sve pred sobom.
deda:
Taj momenat mi nije jasan!Jel to tako treba ili ja nemam pojma!!Recimo , da je u Zemunu led razbijen do vojnih basta u tom slucaju bi samo protrcao krz nas akvatorijum!!
ladjaVlajko:
--- Citat: IKA 18, 02, 2012, 21:55:28 posle podne ---Upoređujući situaciju sa Dunava i stanje na tisi,nameće se zaključak da je za nas povoljnije ako se led ne lomi.ako krene ledohod na tisi, moguće je da će samo povući plovila sa sobom ali da nemože doći do takvog haosa kao na dunavu ,gde je u stvari najveći problem stvorilo nagomilavanje santi izlomljenih još kod apatina.Kod Apatina je led izlomljen a nizvodno nije stvoren uslov da taj led odplovi već je svom svojom silinom naleteo na deo leda koji stoji i tako gužvao sve pred sobom.
--- Kraj citata ---
I ja sam isto došao do tog zaključka. Led je trebalo ili svuda lomiti ili nigde ne dirati. Ovako ispada da je sve ovo što se desilo u Novom Sadu izazvao ljudski faktor.
deda:
Hvala Dule!Malo sam gledao sebicno na stvar!Ovo samo potvrdjuje da logicno nije bas uvek logicno na vodi!! 25648
ladjaVlajko:
--- Citat: Dule 18, 02, 2012, 22:18:18 posle podne ---Led nije trebalo lomiti. Jos gore bi bilo da su sav led polomili. Stradali bi svi do Golupca.
--- Kraj citata ---
Led su trebali lomiti od prvog dana i onda ne bi bilo nikakvih problema - sad kad se već formirao debeo sloj leda nisu trebali da ga diraju. A ako su već hteli da ga razbijaju, onda su zaista trebali da krenu od Golupca uzvodno pa da taj led ima gde da ode kada ga razbiju.
To što je razbijen led samo u gornjem toku Dunava najviše odgovara Mađarima i Hrvatima jer njihov led sada ima gde da ode.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju