E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Munje i čamci

<< < (6/8) > >>

Vlada 69:
Ups  :good:

mossi:
Imao sam sreće da nisam doživeo baš extremne oluje na Dunavu.
Poslednjih nekoliko godina, intenzivno pratim vremesku prognozu na internetu i čim vidim nevreme, ne idem na vodu.
Onaj STRIKEALERT sam nabavio prošle godine i mogu reći da sam bacio 100EUR-a..  :diablo:
Barometar i malo iskustva su ZAKON!
STRIKEALERT je jako osetljiva spravica, smeta mu mobilni, rad 4-taktnog motora, ...
Radi posao, ali puno je to para.. ne vredi to te novce.. da je jedno do 30e .. pa ajde de..
Imam digitalni barometar, e to je već sprava, kad pritisak počne da se survava, i oblaci počnu da se mrče.. bežžžž.
Meni je uglavnom lako.. ja sam za 20minuta u marini..
A i rekao sam.. ne idem ako vidim da će biti gadno..  :good:

Od nevremena, bežim u rukavac, a ne pod drva.
Drva padaju kao snoplje.. nikad ne znaš kad i koje će vetar oboriti..

Zoran:
Novi sam ovde ali dosta plovim.
U vezi gromova dodao bi moje licno iskustvo.
Imam mikrotinera i kada grmi bacim u vodu bakarnu pletenicu vezanu za osnovu jarbola u vodu.o
Obicno sam uvek na sidru,zbog jarbola.Inace sam citao u literaturi da metalni brodovi nemaju
problema kao plasticni.dDovoljno je zatvoriti se unutra i iskljuciti elektro uredjaje.

Kapetan:
 :good:

mene ako spici grom necu da se brinem ... em ce biti oma gotovo em nece drugi put  ... barem slusajuci statistiku

LSI:

--- Citat: Kapetan  28, 07, 2010, 23:49:38 posle podne --- :good:

mene ako spici grom necu da se brinem ... em ce biti oma gotovo em nece drugi put  ... barem slusajuci statistiku

--- Kraj citata ---

Kapetane, iako smo mislili da je ova tema ispričana, ja sam upravo na National Geographic pogledao emisiju o munjama. Iako nije bilo ništa o udaru munje u plovne objekte, bio je prilog o čoveku koga je tri puta tresnula!

Prvi put, kada mu je bilo 12 godina, držao se rukom za žičanu ogradu. Munja je udarila u ogradu nekih 200-300 m dalje od njega i prošao je sa jako ispečenim prstima.

Drugi put, kada mu je bilo oko trideset godina, na golf terenu ga je pogodila ali je preko golf opreme odjurila u zemlju i on je ostao praktično nepovredjen.

Treći put, sada već u pedesetim godinama, dok je čovek vozio auto, munja je zveknula u antenu na zadnjem delu auta.
Naravno da mu je spržila kompletnu električnu instalaciju ali ostao je nepovredjen.

Dakle, ta priča da neće grom dva puta - ne pije vodu. Eto, hoće i tri puta ali Baja je neuništiv.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju