hogare gde i posto si platio taj brodski lim ? koliko je bio skuplji od trgovackog ?
malo kasno se ukljucujem u temu i potvrdjujem da brodskog lima ima od 4mm pa na dalje , e sad da li ga prave ovde ili ne to je pitanje... mislim da ga vise nece praviti iz prostog razloga sto Sartid gasi izgleda i ovu zadnju pec ...
da li se isplati praviti brod od brodskog ili trgovackog lima ?
sve zavisi sta ocekujete od broda... ako ocekujete da ga voze i vasa deca onda da treba ici na brodski , ako planirate recimo kako ja da za par godina pravite drugi onda naravno da se ne isplati ... trgovacki lim 4mm moze da izdrzi po meni 20 godina bez vecih problema... prodajte ga posle 10 i na konju ste ...
sto se tice ladja od 100.000 evra proizvedenih u Srbistanu kako kaze oblak , slazem se... ne znam koliko kosta metar na animi ili kikiju, ali meni toliko ne kosta metar kuce gde mi zivi porodica pa ne vidim razloga zasto bi toliko ulagao u brod... brod jeste nacin zivota, ali mi smo prevashodno "kopnene zivotinje" ... da smo na nekom moru mozda bih i rekao

treba raditi od brodskog lima (ispod 10 metara) , treba imati ovo i ono ... ali 99% nas plovi po rekama i ne treba uzimati stvari koje su preskupe i ne mogu da daju maximum na reci, koj ce meni qrac digitalni windex , a malo je falilo da ga kupim ...
po meni najskuolji deo brodske opreme je radar koji se sada kupuje sa svim dodacima za 3000-4000 evra (SVB.DE) ... kako se dodje do 100.000 ja ne znam , mozda zlatnim WC soljama tikovinom na

daski i slicnim stvarima,

to neko voli i ima para, neko ne voli .... ja licno niti volim niti imam para za tak nesto ... kapiram da je bilo ljudi koji su kupovali stvari koje uopste potrebne nisu na reci ili su potrebne 5% , ali sta je tu je , neko ima para i zalece se neko nema i steze se ... ima nas svakakvih ...
po meni ovo je prioritet u izgradnji broda:
1 Sigurnost (mislim da trgovacki ispunjava ove uslove za sve deplasmance )
2 Konfor (ocu da meni i familiji bude udobno na brodu )
3 Plovnost (ocu da ne placam vise na gorivo nego sto je normalno)
i da sto se mene tice , uvek fabricki proizvod ispred manufakturnog...