E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Montaza solarne celije na brod
oblak:
Kupio sam solarnu celiju sa regulatorom za Vagabunda. Povezivanje instalacije je jednostavano cak i za totalne laike. Interesuju me iskustva sto se tice fizicke montaze panela. U uputstvu pise da treba stajati pod uglom karakteristicnim za geografsku duzinu, sirini , okrenuti na jug ..bla, bla.. S obzirom da brod stalno menja poziciju u odnosu na strane sveta to pravilo ne vazi. Interesuju me neka karakteristicna iskustva kad je brodska montaza panela u pitanju?
Zole:
evo ovde smo nešto pisali o tome a ima i par fotografija
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,8148.0.html
Kapetan:
najbolje je ako mozes a ih montiras na nekim sarkama pa otvaras i zatvaras po potrebi... onda nema zime ... nejdonstavnije na krov i zasrafis ih ...
racunaj da to uputstvo mozes da bacis u vodu, mnogo bolji efekatj je da okrenes celiju ka suncu a onda je jeos nagnes da pokupi i odbljesak sa vode... kolicina svetla koja se tako dobije je prilicno velika... a o tome nema nigde u uputstvima..
Zoran:
Uzmes one najvece eksere i zakucas ga na sred palube gde svima smeta. :diablo:
Mada kad bolje razmislim ne bi bilo lose da ga stavis,na mesto gde nikome ne smeta,roll bar.
Meni je na kliznim vratima.Mozda da ga zalepis sa barsilom. :drinks:
oblak:
--- Citat: zoran 25, 12, 2011, 20:35:27 posle podne ---
Uzmes one najvece eksere i zakucas ga na sred palube gde svima smeta. :diablo:
Mada kad bolje razmislim ne bi bilo lose da ga stavis,na mesto gde nikome ne smeta,roll bar.
Meni je na kliznim vratima.Mozda da ga zalepis sa barsilom. :drinks:
--- Kraj citata ---
Imam ja puno mesta na krovu gde nikome ne smeta...nego, u uputstvu su naveli da je potrebno hladjenje odnosno provetravanje zadnjeg dela panela jer se s nizom temperaturom pozadine postize bolje iskoriscenje odnosno veca amperaza punjenja ( brze punjenje)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju