E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Grejanje na brodu-resenja
mossi:
Izduvnu cev kroz spavaću sobu. 🫣
Desi se neka rupica i samo se ujutro ne probudiš. Namotaj neku bakarnu cevku 10m, malu pumpu i napravi redovan vodeni ili uljani radijator. Em toplo em sigurnije. Ima rešenja i sa toplim vazduhom. Ali ja cevku od auspuha nebi nikad direkt u sobu.
Sent from my SM-S911B using Tapatalk
marke:
Umesto radijatora dovoljno je pustiti toplu vodu iz vebasta kroz neki hladnjak iz kola moze i za grejanje kabine ili hladnjak za ulje uz mali 12v ventilator iz kompa i kabina zacas topla.
Dora:
Pozdrav ljudi :)
Imam dilemu, sa brodićem je stigao Trumatic 4000 koji je ispravan, sve radi. Skinuo sam ga kad sam počeo ono metanisanje sa preradom brodića da ne liči na sebe. Sad je došlo vrme da se vrati grajanje a dilema se sastoji od sledećeg, staviti neko polovno vebasto, kupiti novo kinesko za tepsiju ribe ili vratiti Trumatic nazad.
Razlog premišljanja je da imam dizela u neograničenim količinama (za grejanje) pa bi se prišljamčio na postojeći rezervoar ili da dodam jednu bocu viška pa na plin kao sav pošten svet :)
Šta je predlog?
Bakara:
Taj Trumatic 4000 je plinska peć ili grejač vazduha nešto kao "webasto" samo na propan-butan? Ne uspevam da nađem sliku na netu...
Preneću ti moje iskustvo sa Trumatic 3000 koji imam već 4. godinu.
Peć je potpuno analogna, tj nema ventilatore, termostate ni bilo šta na struju. Za paljenje koristi klasičan piezo upaljač.
Greje zaista odlično pa je samo u startu stavim na polovinu snage a kasnije na minimum ili malo iznad minimuma ako je napolju sneg. Ne stvara kondenz već naprotiv, isušuje vazduh kao klasična peć. Maksimum nikad ne koristim jer baš prži, a inače dok radi apsolutno ništa se ne oseća jer sav produkt sagorevanja izlazi napolje.
Ono što mene najviše oduševljava je smešna potrošnja gasa, a pritom je koristim sa malom bocom od 3kg jer mi je zgodno da je nosim i punim. Mislim da na minimumu troši možda oko 60-70g na sat, a na maksimumu piše da troši 270g/h i daje 3kw toplote. Sve što pišem je vezano za korišćenje preko dana, nekad i ceo dan od ujutru do uveče ali je nikad nisam koristio preko noći najviše zbog toga što nemam detektore ugljen monoksida i propana pa mi se ne igra sa životom(možda preterujem).
Što se tiče webasta nemam to iskustvo ali vidim da ga, nebitno čije proizvodnje, ljudi koriste i dan i noć po potrebi.
Ako ti je u planu da provodiš dane i noći na brodu u hladnije periodu, možda i jeste zgodnije rešenje nabaviti webasto i koristiti tu prednost što i glavni motor koristi dizel. Ja bih i u toj varijanti dodao par detektora ugljen monoksida i dima za ne daj bože, ako se već spava na brodu dok radi grejanje.
Ako ipak u hladnijem periodu godine brod koristiš za dnevne varijante, Truma će ti biti više nego dovoljna. Za nju ti ne trebaju ni skupi akumulatori ni jaki solarni paneli preko zime kad ti grejanje najviše treba, a sunca nigde....ona traži samo malo gasa, može i sa divlje pumpe, ne bira sajkaca
Ovako izgleda moja Truma:
Dora:
https://www.ebay.co.uk/itm/115788462772
Isto je kao vebasto ili ti kinezi, mislim na princip rada... Ima "peć" za sagorevanje i ventilator koji preko cevi duva topao vazduh u kabinu. Jedna cev koja ima unutar sebe drugu cev služi da uvlači vazduh za sagorevanje i da izbacuje izduvne gasove tako da ne troši kiseonik iz prostorije za sagorevanje a usput hladi izduvnu cev koja je unutrašnja. Dosta je popularan na zapadu a i skup bogami...
Ta kutija je recimo duplo veća od ovih dizel varijanti ali to mi nije problem pošto ima baš dosta prostora po budžacima za smeštaj... Isto se montira negde u ćošak pošto duva vazduh kroz cevi tamo gde ih namestiš...
Meni lično je samo dilema zbog goriva, sa dizelom imam dostupno gorivo u jakim količinama :) Za plin je brodić došao sa dve boce na krmenoj platformi koju sam ja preradio pa sam mislio da izbacim jednu bocu za grejanje i ostanem na ovoj za kuvanje, mada može razdelnikom da jedna boca radi sve...
Što se tiče otrovnosti, sva sagorevanja ugljovodonika mogu napraviti CO pa i plin (Butan) ovi kućni (metan) još i gore tako da je jednako opasan ili nije kao i dizel ili benzin svejedno, bitno je da ima dovoljno kiseonika za sagorevanje i neće biti CO. Sam gas nije otrovan ali ga ipak nije dobro udisati ali to nije sad tema :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju