E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Grejanje na brodu-resenja
Misha D:
Webasto grejanje je odlično rešenje kada se ugradi pravilno. Grejanje najčešće koristimo tokom noći, svako nepravilno sagorevanje te mini-naftarice je opasno po usnulu posadu. Zbog mogućeg ugljen-monoksida uvek se montira van kabina, obično je u mašinskom prostoru koji ima provetravanje zbog rada motora.
Difuzori za izlaz toplog vazduha su montiraju po kabinama što bliže podu gde je i najhladnije.
Potrošnja nafte nije velika, ali grejač povlači malo više struje kada startuje, nakon toga struju troši ventilator neko vreme dok termostat ne staruje ponovo grejač (svećica).
Dobro instaliran sistem ne dozvoljava miris nafte ili sagorele nafte.
Terca:
--- Citat: vepar 25, 07, 2018, 17:16:21 posle podne ---Nije mi zao 50 €... Nikada ne bih ugradio kinesko djubre... To ipak moze lako da ubije mene i celu moju porodicu ... Ali taj majstor koji prodaje webasta mi je skroz interesantan najpre zbog radijatora koji zauzimaju mesto cele godine. Sama instalacija kao i radijatori su mi je besplatni, tako da to treba uzeti u obzir. Ali ne daje mi se 500, 600 € za webasto, narocito jer me na zimu izvesno cekaju ozbiljni troskovi oko broda. Ako imas broj davaj ga! 😉
--- Kraj citata ---
u tom slučaju... majstor se zove Dragan, a kad sam se ja bavio tom problematikom, broj mu je bio 0641370533.
vepar:
--- Citat: Terca 26, 07, 2018, 08:39:27 pre podne ---
--- Citat: vepar 25, 07, 2018, 17:16:21 posle podne ---Nije mi zao 50 €... Nikada ne bih ugradio kinesko djubre... To ipak moze lako da ubije mene i celu moju porodicu ... Ali taj majstor koji prodaje webasta mi je skroz interesantan najpre zbog radijatora koji zauzimaju mesto cele godine. Sama instalacija kao i radijatori su mi je besplatni, tako da to treba uzeti u obzir. Ali ne daje mi se 500, 600 € za webasto, narocito jer me na zimu izvesno cekaju ozbiljni troskovi oko broda. Ako imas broj davaj ga! 😉
--- Kraj citata ---
u tom slučaju... majstor se zove Dragan, a kad sam se ja bavio tom problematikom, broj mu je bio 0641370533.
--- Kraj citata ---
Danima se niko ne javlja na ovaj broj... a novi uredjaji su 700€ i to po oglasima... nasao sam jedan ebersprecher da deluje dobro ali na 24v... sta mislite o transformatoru sa 12 na 24? Ne znam koliko su efikasni, odnosno koliki su gubici... a ne znam gde ni da nabavim takav kvalitetan trafo...
A polako me hvata nervoza jer dolaze hladni dani a ja jos nisam kvalitetno resio grejanje!
Terca:
ebaga teraš me da dublje kopam...
probaj 0601520725.
Terca:
--- Citat: vepar 30, 08, 2018, 20:21:25 posle podne ---... nasao sam jedan ebersprecher da deluje dobro ali na 24v... sta mislite o transformatoru sa 12 na 24? Ne znam koliko su efikasni, odnosno koliki su gubici... a ne znam gde ni da nabavim takav kvalitetan trafo...
...
--- Kraj citata ---
Ne preporučujem budženje sa višestrukim instalacijama... nema potrebe za to, kupi uređaj koji ti treba.
A ako si već pitao, jedan ovaka step-up/ boost konvertor (to je DC/DC konvretor, nije transformator, trafo zna da se igra samo sa naizmeničnim strujama...) ima efiksanost reda 70-90% maksimum, u zavisnosti od konstrukcije i opterećenja...
To znači, u dok traje žarenje (minut dva prilikom svakog startovanja vebasta), struja je 20-tak ampera na 12V, iliti 10-tak na 24V, konvertor treba da je reda 350 - 500W.
Veči deo vremena radi, na 3-4 A, i tu mu potrošnja i disipacija nisu ni toliko važni (a efiksanost u procentima je tada nešto manja, da se zna).
E tu sad dolazimo do novog teorijskog pitanja, za uz vatricu na pesku:
ako, primera radi, zbog zagrevanja uključimo vebasto na 24V koji vuče oko 10 A, odnosno snaga mu je 250 W, a gubici u konvertoru su reda 50 W, iz akumulatora se crpi 300W za zagrevanje...
Međutim, tih 50W koji se disipiraju na konvertoru se pretvaraju u toplotu, isto kao i onih 250W koje troši vebasto, zbog čega smo i uključili spravu.
Da li su onda tih 50W gubici ili nisu?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju