E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Grejanje na brodu-resenja

<< < (21/48) > >>

Zoran Marinković:
 :nono:

Mislim da nije unutra samo obična cev.

Ili je unutra nešto nalik malom hladnjaku (izmenjivaču) ili neka rebrasta cevka od bakra...nešto slično
kao na slici samo bez ovakvih prirubnica. Neuporedivo je veća površina koja je izložena plamenu a samim tim i učinak.

mossi:
Eto našim zavarivačima posla.

Vrlo lako i jednostavno se napravi izmenjivač od bakrenih cevi.
Ulaz i izlaz od deblje cevi, a popreko u boksu jedno 3-5 tanjih cevčica, kao izmenjivač za gasni kotao,
samo ne ide voda nego vazduh.

Sve se to smesti u kutiju pri vrhu.
A odole gorionik koji mora imati dotok vazduha, one rupice.
Ako ima vertikalni uzgon, ventilator ne treba!  :)
Temperaturu vazduha regulišete jačinom plamenika ili ventilatorom.

Koliko košta.. ? Pa ne puno.
Pogotovo pošto može da se iskoristi plinska boca 3-5kg i redovni gorionik za kuvanje.

Grunf

HOGAR:
Pa dobro,svidja,i sta sad :good:.Zanima me koliko izgubi toplote u crevu :lol:,na 3,5-4m duzine,i ako nije znacajno :smile:,dajte da pravimo ljudi,aman  :good:.P.S.Dedu za izvrsnog direktora :good:

Zoran Marinković:
 :smile:

Hogi, gubitaka ima toliko koliko dozvolimo. Ljudi izmislili izolaciju.

Ako je boca i plamenik negde napolju onda treba da obe cevi budu spojene sa kabinom, da ne uvlači uvek hladan vezduh.
Na taj način ćete imati čist vazduh u kabini bez isparenja i kondenzata i sistem neće trošiti kiseonik u kabini tako da slobodno možeš da zaspiš.

Ako bi sistem bio u kabini - onda ti sistem i ne treba. Ništa ne dobijaš time.

Najbolja kombinacija bi bila da skalamerija bude napolju, a druga boca za kuvanje kafe, vina, rakijice i ostalo, bude unutra.

Zoran Marinković:
 :smile:

Da, nešto sam zaboravio.... :heat:

Ako se po vrlo hladnom vremenu duže i intezivnije koristi bilo koja plinska boca dolazi do pada pritiska u boci a time i značajan pad temperature

i plin jednostavno prestane da isparava odnosno ugasi plamen. U tom slučaju jedino rešenje je druga topla boca ili

predhodnu hladnu grejati... :suicide:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju