E, ovako treba... > Kuće za odmor, vikendice ...

nosivost pontona, molim za pomoć

<< < (3/3)

LSI:
Можда ћете мој коментар сматрати потпуно непотребним али можда није лоше да се ипак каже и ово.

Изградња понтона је регулисана и законом.
По тренутно важећим прописима, пловни, плутајући објекти, не могу се правити коришћењем металних буради. Законом је прописано да то могу бити металне цистерне које су направљене од лима минималне дебљине 4 мм.
Уместо њих, могу се користити пластичне бачве и пловци, које производе сертификовани произвођачи од сертификованог материјала.
Градња је дозвољена тек по одобрењу пројекта израђеног од овлашћене институције. Оверу пројекта раде у Управи за бродове у Београду.

Све ово важи за тзв. пловне објекте за привредне сврхе. Ту се одмах поставља питање а шта је са понтонима који нису намењени привредним корисницима? Шта ако неко жели да направи понтон за  личне потребе? И ту улазимо у сиву зону. У Управи за бродове кажу да то решавамо са надлежним капетанијама, у капетанијама кажу да они више немају право овере таквих пројеката и не врше регистрацију...

Тренутно, дуж наших обала постављено је много понтона који су на металним бурадима или на некаквим цистернама од лима мање дебљине од прописане. Повремено прођу неке инспекцијске службе, неки власници тих понтона добију решење да плате казну, неки буду опоменути...

Мислим да ће још дуже време бити тако (не)регулисано стање и то није добро али тако је.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju