E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

otpustac za fiberglas?

(1/2) > >>

djuragekon:
Interesuje me sta se koristi kao otpustac za fiberglas?
Nadam se da cu jednoga dana praviti katamaran, ali za pocetak napravicu kutiju za krov auta, za nosenje kofera itd. Vec sam sve osmislio u glavi, sutra pravim kalup od pocinkovanog lima kojeg imam na pretek. Nego interesuje me taj otpustac. Kupio sam neki mali Dugin kit, pa cu sa time da napravim neku kutiju za alata cisto da vidim kako sve to prakticno izgleda, ali u kitu nema tako neceg. Osim mata i smole, ma samo dodatak za stvrdnjavanje i katalizator. Koliko vidim na netu koristi se neki vosak, ali moj budzet je jako tanak pa bi vise neku improvizaciju.

Pronasao sam da neki ljudi stavljaju alu foliju? Jel to funkcionise?

Hvala unapred!

ladjaVlajko:
Vidi ... kada napraviš kalup i kad počneš da mažeš poliester po njemu, upravo taj "vosak" sprečava da se poliester ne zalepi za kalup. Svojevremeno sam i ja radio neke kutije od poliestera i uvek sam koristio originalne komponente. Pa i tada je često bilo muke da se odlivak izvadi iz kalupa.

Vosak koji sam ja koristio je bio tečan. Prvo se namaže i ostavi da se osuši pa se izglanca suvom krpom. I tako triput pre nego kreneš sa želkotom/smolom/matom itd.

djuragekon:
Znaci taj prvi sloj smole sluzi kao otpustac?

ladjaVlajko:

--- Citat: djuragekon  31, 08, 2011, 19:48:06 posle podne ---Znaci taj prvi sloj smole sluzi kao otpustac?

--- Kraj citata ---

Ako ti prvi sloj bude smola pozdravi se sa kalupom.

Na kalup ide prvo sloj voska koji igra ulogu otpušača i koji će omogućiti da se odlivak odlepi od kalupa. Zatim stavljaš prvi sloj poliestera koji će biti vidljiv kada izvučeš odlivak iz kalupa. Taj prvi (vidljivi) sloj se zove želkot i on je jedini u boji i malko drugačijeg sastava od običnog poliestera. Tek onda ređaš slojeve mata i poliestera do željene debljine.

djuragekon:
Aha.. kapiram. Ali tog voska nema u kitu koji sam ja uzeo.

Jos jedno pitanje. Da li mogu da uradim jedan sloj mata, pustim da se osusi, pa ako mislim da nije dovoljno cvrsto dodam jos koji sloj, ili moram sve slojeve iz tog prvog puta?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju