Nautika opšta... > Nautičke reportaže

Prvo putovanje do Djerdapa

(1/13) > >>

nijah:
Citajuci razne putopise o Djerdapu (sa svih foruma), pripremio sam se, ohrabrio i usudio da krenem na jedno takvo putovanje.
Iskustva u tim duzim plovidbama imam relativno malo, samo jedno (prvo) putovanje do Titela (na 7 dana) prosle godine. Ali pomislih sta to moze da bude strasno, idemo polako, prosecno oprezno, koliko toliko pripremljeni.

nijah:
Na put idemo Ja i Mala od palube ;-) (na ovom putu prvi put prespavala na camcu) pasarom Dalmatinkom sa dizel motorom od 9KS I pozajmljenim pomocnim tomos 4 od komsije iz marine.
Od navigaciskih pomagala GPS navigacija za automobil sa Garminovim nautickim kartama, odstampanim I ukoricenim ovim:

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=402.0

I ovm:

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=399.msg4364#msg4364

Sto se ispostavilo kao jako interesantan materijal I poprilicno od pomoci

nijah:
Krecemo u nedelju 10. Jula podosta pretovareni zalihama, prtljagom i sa poprilicno nepotrebnih stvari.
Imamo u planu da stignemo do Grocanskih ada i da tu prenocimo.
Taj dan vreme veoma toplo, suncano ali uz umereno jak vetar (kosavu) koji pravi, tada sam mislio, nesto vece talase od uobicajenih (kasnije smo kod Rama tek videli sta su veliki talasi).
Prolazimo Belu stenu i pocetak malih voda do kojih smo do tada najdalje plovili na tu stranu.
Male vode jako mirne i interesantne za plovdbu, iz kojih se izlazi na nesto siri dunav od ovog beogradskog sa tada jos ozbiljnijim talasima (do oko 70cm po mojoj proceni) kod Vince.
Plovidba uzbudljiva sve prsti od talasa koji nalecu u pramac.

nijah:
Da odmorimo ulazimo u Ivanovacki rukavac.
Voda mirna, cista,  topla…. Odlicana za kupanje. Ima I drugih camaca, vikendica, splavova….

nijah:
Posle kraceg odmora nastavljamo dalje. Stizemo do Grocanskih ada prolazimo uz levu obalu (dobri tereni za pecanje), i stajemo na donji spic poslednje ade (Brestovacke ade), gde bi trebalo da je lepa pescana plaza, ali zaticemo blatnjav spic obrasao travom tako da ove godine I nije zgodan za kupanje.

Ne znam kako ali sa tog mesta nemam fotografija.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju