Nautika opšta... > EKOLOGIJA

Pomor u Savi!

(1/4) > >>

Moja Lađa:
Čukarički rukavac prepun mrtve ribe i divljih pataka, građani u šoku, plaše se ekološke katastrofe.



BEOGRAD - Tuga!
Koliko nam je voda zagađena kada su i patke počele da umiru u njoj!? U celoj Srbiji vlada opšti pomor ribe, ali da od zagađene vode umiru i patke, još nismo čuli.
U marini na Adi Ciganliji građani su bili šokirani kada su u vodi videli veliki broj uginulih riba i pataka.

Koliko je ribica uginulo, teško je reći, ali ljudi koji imaju splavove u marini kažu da je uginulo oko petnaest divljih pataka koje su doskoro krasile Čukarički rukavac i marinu.
- Gledao sam ih kako se jedva kreću ošamućene, doplutale bi do obale i tu klonule. Kao da su se otrovale. Duša me boli što životinje ni krive ni dužne stradaju - priča nam gotovo u jednom dahu M. L, vlasnik jednog splava.

Pomor riba dešavao se i ranije, ali sada su po prvi put primećeni i leševi pataka.
Kada je nevreme, gomila đubreta se spusti u rukavac Topčiderske reke. Ipak, ne verujem da je baš to đubre uzrok današnje slike marine. Sumnjamo da ovde postoji kanalizacioni ispust, jer se s vremena na vreme oseti neopisiv smrad - objašnjava Vuk Ratković i dodaje da sva sumnja pada na obližnju fabriku.

Prema njegovoj priči, voda koja izlazi iz tog ispusta koji se ne vidi na površini pravi mehure i penu.

- Kao da je u vodi neka opasna kiselina, a i tamnija je u tom delu - uverava nas. Do zaključenja ovog broja, inspekcija nije utvrdila šta je uzrok pomora ribe i pataka u rukavcu.


Nisu videli patke?!

U Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove kažu da su konstatovali uginuće riblje mlađi,  ali da nisu videli patke koje je naša ekipa slikala.
- Voda je uzokovala, a rezultati hemijskih analiza pokazaće da li je prisutno zagađenje u rukavcu.

Riba strada u celoj Srbiji

Nažalost, pomor ribe se poslednjih nekoliko dana desio i u reci Crnica u Paraćinu, gde je, prema priči meštana, uginulo više od 200 riba (krekuša, mrena, pastrmka i klen), kao i u Svrljiškom Timoku.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je vanrednim inspekcijskim nadzorom da je u Svrljiškom Timoku došlo do uginuća ribe, neposredno ispod ispusta gradske kanalizacione mreže Svrljiga. Mrtve ribe zatekli su i nizvodno tri do četiri kilometara.


Izvor: www.kurir-info.rs

srsa:
Значи почело је. Све на шта смо указивали надлежнима и објављивали на форуму, полако почиње да узима данак и међу живим светом рукавца. Али кога то занима? Након извршених анализа, изаћи ће са неодређеним саопштењем и , што кажу, "појео вук магарца".  Када мисле да адекватно реагују? Можда када би почели да проналазе власнике чамаца и сплавова у води, надутих стомака, "угинулих" на неутврђен начин.  Ваљда би тада схватили да се ради о еколошком аксиденту.
Ево, поклањам чамац надлежном градском челнику, који је довољно спреман и храбар (да не кажем луд) да се окупа у Чукаричком рукавцу у зони ушћа Топчидерке. Наравно, ту активност предузима на сопствени ризик.   :suicide:  :skull:  :sorry:  :diablo:

Kapetan:
braco mila usidrite se na plovnom putu ima jako brzo da rese problem ...

e sad ako uspete da izadjete iz marine ...

HOGAR:
Juce je Sava donela jednu patku vise mrtvu nego zivu,pored marine.Posto sam je izvadio imao sam sta da vidim.Krila na vrhovima pojedena,verovatno od neke zesce hemije,jedno oko oteceno i zatvoreno,drugo oko jedva,ne moze da drzi glavu,a noge kao da nema,nema osecaj nikakav.Stavio sam je na platformu i isprao oci svezom vodom i napojio je,ali slaba vajda.Ne moze da mrdne,a glavu pomera sa vremena na vreme.Mozete misliti koja je koncetracija kiseline ili baze bila u vodi Cukarickog,jebenog,rukavca da napravi ovako nesto.Nema nama spasa,vidim ja,kad ladjari iz marine i na ovo nisu reagovali,cast malobrojnim izuzecima.Ne bi im dao da izadju iz marine uopste,neka im izgore od hemije i motori i camci.Imam dosta drugara tamo,ali neka.Dogorelo im je do nokata jos pre 2-3 meseca,oni i dalje u vecini cute.Ako se,nekim slucajem,dogovore i pozovu nas ostale na protest,ja odo medju prvima,ali,oni prvi moraju da potegnu.U civilizovanim zemljama za ovu STRAVICNU EKOLOSKU KATASTROFU BI ODGOVORNI ZAGLAVILI ZATVOR,A NADLEZNI MINISTAR SUT IZ VLADE   SRAMOOOTAAAA,NJIH A JOS VISE NAS .     P.S.Lepo je vojvoda Djujic pocinjao govore narodu   BRACO SRBI,STOKO JEDNA,danas smo se okupili da .....

MiletaStamat:
Negde sam na forumi i ove godine pisao o ponovnom pomoru ribe u čukaričkom rukavcu. Postavio sam i slike a sada ne mogu da nadjem baš taj moj tekst. Rekao sam da sam tada poslao mnoge poruke raznim institucijama, pa i predsedniku vlade, od retkih sam dobio odgovor pored ostalih i iz kabineta Vlade Republike Srbije, e sad voleo bih da to nije kuroazan odgovr već da će se stvarno nešto uraditi po tom pitanju. Pismo, tj. mail prenosim u celosti.

+Poštovani gospodine Stamatović,
U vezi Vašeg dopisa upućenog predsedniku Vlade Republike Srbije,  a u vezi uginuća riba u Čukaričkom rukavcu, obaveštavam Vas:
Dana 09.09.2016.godine, nakon dobijanja informacije o uginuću ribe u Čukaričkom  rukavcu, republička inspekcija za ribarstvo, Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine, je sa ribočuvarskom službom korisnika RP ”Beograd” JP “Srbijašume”, izašla na teren. Na terenu je konstatovano uginuće sitnijih jedinki riba koncentrisanih uz levu obalu rukavca, u pojasu dužine od 150 do 200 metara od mesta uliva Topčiderske reke u Čukarički  rukavac . O zatečenom stanju, obavešteni su  vodoprivredni inspektor,  gradski inspektor za zaštitu životne sredine, Agencija za zaštitu životne sredine,  kao i veterinarska inspekcija.
Ribočuvarska služba JP “Srbijašume” sakupila je ukupno 80 kg uginule ribe.
Uginula riba je večernjim satima odvezena  i neškodljivo uklonjena u skladu sa upustvom veterinarskog inspektora.
Agencija za zaštitu životne sredine je, po nalogu vodnog inspektora  Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda,  izvršila uzorkovanje vode. Rezultati analiza uzetih uzoraka vode iz Čukaričkog rukavca i Topčiderske reke, objavljeni su na internet stranici Agencije za zaštitu životne sredine.
Prema gorepomenutim rezultatima analiza, uzrok uginuća riba je izlivanje neprečišćenih otpadnih voda iz velikog broja kanalizacionih izliva i spiranje sa zemljišta u priobalju na kome postoji veliki broj smetlišta.
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine vrši i vršiće i dalje poslove u okviru svojih nadležnosti.
S poštovanjem,
Jasmina Jović
   
 
 
Jasmina Jovic
Načelnik odeljenja
Odeljenje za ribarstvo
Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine+

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju