Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Poredjenje: Svojim brodom 1000km Dunavom ili turistički na more?
mossi:
Ovo mogu da odgovore uglavnom oni koji imaju čamce od 8-15m sa ozbiljnijim motorima.
Gledam onu Espressovu reportažu iz Portoroža i pokušavam da skockam koliko šta košta.
Letovanje kolima u Grčkoj ili Španiji, a da nije baš paradajz turizam košta ajde da kažemo 2000e za dve osobe 10-tak dana.
Ako sipate u vašu jahtu goriva za 1200e, još uvek vam ostane 800e za hranu i poket mani. :)
Ako se tu pridruži još jedan bračni par, onda je sve to za pola para.
Šta vi mislite o tome?
LSI:
Postoje aranžmani koji nisu preterano skupi (ha, sve je relativno, pa i ova moja izjava).
Pre dvadesetak dana, prijatelj (član našeg foruma, Bambi, ali lenština - neće da piše) pozvao me da se sa ženom pridružim njegovoj grupi.
Po njegovom programu, pet parova će jednom od jedrilica Bavaria (49 ili 52, ne sećam se) provesti 7 dana na moru u Grčkoj i to ne bi trebalo da košta više od 6-700 evra po osobi.
Ova cena pokriva boravak na jedrilici sa skiperom.
Hrana i troškovi putovanja do luke ukrcaja idu posebno.
Za putovanje autom, to ne bi trebalo da bude više od 300-350 evra (gorivo, putarine) po vozilu za distancu do 1000 km od Beograda
Za hranu, zavisi od apetita i da li nosite od kuće provijant ili ćete sve kupiti u Grčkoj.
Za one koji nameravaju ovog leta u Grčku samo jedno upozorenje: cene svakodnevnih namirnica su značajno poskupele.
Npr. mleko košta 190 din/l, jogur 240 din/l, breskve 250 din/kg i td.
Meso u kasapnici košta približno kao i kod nas ali ribu je gotovo nemoguće kupiti svežu ispod 10-15 evra/kg. Giros-pita košta u proseku 2,30 evra. Pivo je 1,9-2,50 evra...
mossi:
Pa LSI o tome i ja pričam.
Tvoja varijanta teško da može ispod 1000 po osobi. Verovatno i koju stotku više.
A sad zamisli da imaš ozbiljnu ladju od 10m koja glisira i "lepo" troši.
Koja god varijanta da je u pitanju za deonicu od 1000km verovatno nećeš potrošiti 1000L.
Jer glisirati skoro da ni nećeš osim baš kad hoćeš. :lol:
A onih 800 ni za mesec dana ne možeš da pojedeš, a kamo li za 10 dana.
Što automatski produžuje boravak na vodi .. na barem TRI nedelje, predivnog godišnjeg negde na donjem Dunavu.
Na to sam mislio, kad sam pokušao da uporedim cenu jednog "turističkog" aranžmana i pristojnu plovidbu koja "košta".
Prave odgovore očekujem od Duleta, Espressa, MisheD i sličnih nam članova koji zaista mogu da kažu koliko ih košta 3 nedelje godišnjeg na Dunavu.
A da pri tome potroše TONU goriva!
:)
mossi:
Evo našao sam na sajtu proizvodjača ADRIANE 36 neke podatke o potrošnji.
To je inače brodić svojih 12m, oko 8 tona. Što bi rekli TAMAN.
http://www.sas-vektor.hr/index_hr.html
Broj obrtaja 1500 brzina 7čv potrošnja 10L
Tankovi 2x500L. Sipam do čepa.
Od Apatina do Tekije i nazad, sa vrludanjem ima oko 1000km.
To je nizvodno oko 310L i uzvodno oko 550L, znači ostane oko 140L rezerve tj nešto vie od sat vremna PUN GAS! :good:
Teorija je jedno, a praksa bi trebala da bude blizu (barem meni je bila kada sam računao potrošnju za moju malu barku).
Praktično sam pogodio u 10L koliko ću potrošiti na 1000km. :)
Znači 2000e je više nego dovoljno da takav brodić ode i vrati se sa ukupno 1000km u elisi.
Sa svim troškovima za hranu i piće cele posade od 4 člana.
:yahoo:
Misha D:
--- Citat: mossi 23, 06, 2011, 15:48:03 posle podne ---
Prave odgovore očekujem od Duleta, Espressa, MisheD i sličnih nam članova koji zaista mogu da kažu koliko ih košta 3 nedelje godišnjeg na Dunavu.
A da pri tome potroše TONU goriva!
:)
--- Kraj citata ---
U julu cu biti na Dunavu i Tisi oko 3 nedelje. Sa potrosnjom oko 4l/h dizela na 1.800 o/m i brzini oko 8-10 km/h uzvodno, a nizvodno 10-12 km/h mislim da necu potrositi ni pola rezervoara ( rezervoar je 250 l) ukoliko predjem oko 250-300km. Sa troskovima hrane za dve osobe ( + povremeni dnevni gosti na rucku) i benzina za jurcanje sa pomocnim Argonautom/Yamaha 9,9 mislim da cu proci sa mnogo manje od spominjanih 1.000e.
E, sada ima tu i folozofa koji ce racunati i amortizaciju Linssena i sl. gluposti.
Naravno, ako bih vecinom plovio te 3 nedelje, a ne da uzivam u prirodi i pecanju, mogo bih tako do Holandije ili do Turske da spiskam i nekoliko hiljada.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju