Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Pravilno ponasanje na reci
Nemo:
To je defnitivna stvar isto kao i u saobracaju na kopnu.
Bezobrazluk je svuda prisutan.
Ne bi da ulazim u dalju pricu. I jedni i drugi nekad znaju biti bezobrazni, ne zlim nikog da prozivam ovime.
Obicno covek ne zna ko mu ide u susret.
Ipak treba imati na umu da te grdosije od oho ho tona je tesko obuzdati a pogotovo negde gde reka zavija onda i sam brod ce tako da proklizava.
A nekad i 2m moze biti presudno.
To bilo isto kao da na zutoj traci hocete da stanete kolima ali neki tamo nesto je zajebao i hoce zutom trakom da izbegde i naleti na automobil koji stoji...
Ja sam se malo nasalio sa onesposobljavanje propelera ali koliko god bio profi onaj koji vozi opet mu nije lako.
Desava se cak i na okeanu da se sudare brodovi a kamoli na reci gde je sirina nekad manja od 100m.
Oni koji nece da se sklone mislim na male camce rekao bi da je to kategorija ljudi koju bi trebalo poslati na vanredno polaganje za UMC. Tako nesto onaj ko zna ne bi cinio.
Pre vise godina na Dunavu sam posmatrao jednog bezobraznog ribara koji se ponasao kao da je cela reka njegova.
Znao je tacno gde bager za pesak pusta surlu a on je bas mora da tu baca mrezu.
Tako se slozila sitacija da covek koji je isao sa tim brodom nije mogao da obuzda grdosiju na koju mu je sama struja nabacivala mrezu koja ce proci ispod broda.
Posle toga ispala je citava tarapana oko toga da su sve njegove kolege ribari sa camcima pojurili da kapetanu bagera jebu kevu.
Bar za Dunav se zna da je dovoljno sirok i da covek bez imalo osecaja sa ribarskim cunom trazi pravdu na plovnom putu.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju