E, ovako treba... > Izbor elise i pogona

Kort nozzle

<< < (5/13) > >>

Barba:
Tule, shvatam u kom smeru ide tvoje razmisljanje, ali mislim da opstrujavanje profila nije ovde poenta. Ipak je to profil od nekih dvadestetak centimetara tetive. Pa koliki taj add thrust (-Cx) moze da bude prilikom opstrujavanja brzinom 2-3 m/s oko profila od 15-20cm tetive?

I sam si pomenuo jednacinu kontinuiteta kao princip rada. Ja od pocetka mislim da je to jedina ideja u ovom slucaju, a da je uzgon zanemarljiv i iskljucivo je posledica uvodjenja profila kako bi se otpor smanjio.

Da nije zanemarljiv dovoljno bi bilo postaviti dva krila (kako bi se ponistio Cz) ispod trupa i stvarati samo add thrust.

Sto se tice izrade, ja ne vidim nacin da se to uradi sa odgovarajucom tacnoscu po nekoj razumnoj ceni.

Zasto mislis da je problem iskoristiti neki NACA profil u tu svrhu?

Zoran:

Da napravimo model od plastike ?

tule:
Barba, ja sam stvar postavio vise teorijski cisto radi malo jasnijeg uvida u princip njenog delovanja.
Naravno da je sustinski princip rada zasnovan na jednacini kontinuiteta pri protoku fluida. Slazem se
sa tobom da je spoljni ‘add thrust- mali,  i u praksi takoreci zanemarljiv, ali teorijski on ipak postoji   

Ono na sta  svo vreme pokusavam da ukazem je cinjenica da se unutrasnja Iispoljasnja linija njenog
profila razlikuju. Unutrasnja treba da obezbedi povecanje brzine usisane vodene mase, a spoljasnja
treba da obezbedi sto manji otpor vodenoj masi koja struji oko nje. I to je sustina i oko toga mislim
da se slazemo.

Slazem se da bi koriscenje nekih od NACA profila svakako olaksalo stvar ali se postavlja pitanje smanjenja
njenog ucinka zbog odstupanja. Naime dimenzije sapnice stoje u strogom medjusobnom odnosu a takodje
i ona kao celina u odnosu na elisu. Hocu da kazem da bi izbor njene velicine “nesto vece od elise” i postavljanje
elise “negde odprilike u sredinu” moglo bitno da  utice na njen efekat

Kada je prakticna realizacija u pitanju potrebno je resiti  vise stvari, ali hajde da ostavimo nesto i za sugestije drugih clanova.

Barba:
Naravno da se slazemo oko sustine. Ovaj deo price vezan za odokativnu poziciju elise i precnik sapnice takodje trazi dodatne proracune. Ali lepo si napisao, to bi obezbedilo maksimalni ucinak. Mislim da bi se mnogi zadovoljili i sa ucinkom od 70% od maksimalnog, tj. povecanjem korisnosti elise od 25-30%.

Koeficijent korisnosti elise je uglavnom oko 0.55, ovako bi bio oko 0.7

Zoran:

Vidim ja da se ovde samo filozofira.Povlacim predlog.  :suicide:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju