E, ovako treba... > Drveni čamci
Glen-L.com Riviera wood
fisherman:
--- Citat: ladjaVlajko 09, 05, 2011, 13:45:23 posle podne ---Ја лично обожавам дрво и ја бих са стране оставио дрво + 3 слоја епоксија + неки лак са УВ заштитом. Испод водене линије (тачније до висине од око 15цм изнад воде) све бих прекрио епоксијем и обавезно стакленим платном како би заштитио дрво од гребања по песку (на пример када пристајеш на неку плажу), затим изглетовао и офарбао неком добром фарбом. Тамне боје.
--- Kraj citata ---
Koga zanima na http://glen-l.com/picboards/picarchv.html#riviera moze da pogleda slike samostalno uradjenih preko 20 ovih modela...
Takodje tu su i drugi modeli...
Vlajko... Ako ostavim drvo sa strane, epoksi i uv lak su providni??? Mislim ostalo bih drvo da se vidi sa strane... Svakako to se i meni vise svidja...
I koja bi debljina tog sloja bila?
ladjaVlajko:
Да, провидни су. Шта више, ако се узме квалитетно стаклено платно и правилно нанесе епокси, платно ће такође бити провидно а пружиће додатну заштиту дрвета. Такво платно не би требало бити превише дебело.
Одмах да ти кажем, ја немам практична искуства али поента та три слоја епоксија је да се дрво "напије" епоксија и после тога неће упијати воду. У том смислу дебљина епокси слоја је занемарљиво мала - дрво мора да упије тај епокси а не да се овај суши на његовој површини.
Провери са Пером, он је јастога правио у комбинацији епокси+шпер и може то дати савете из прве руке.
fisherman:
Nadjoh na slikama neke restauracije ....
BORA-D.T.D.:
Čestitam pre svega, na izboru drveta kao materijala za izgradnju plovila. Drvo u spoju sa savremenim materijalima kao što su epoksidne smole i fiberglas platno ima izvanredna svojstva, uz istovremeno zadržavanje svojih estetskih kvaliteta koje nema ni jedan drugi materijal.
Već duže vreme poznajem sajt www.boatdesigns.com i projekte za samogradnju plovila firme ,,Glen-L". Gliser ,,Riviera" je predivan, a sajt www.veltens.nl je fantastičan.
Bilo bi divno imati radionicu opremljenu kao holanđani sa dotičnog sajta. Pa ipak, mislim da se uz posedovanje umešnosti, pažnje i strpljenja može i u našim uslovima postići približan kvalitet izrade.
I sam sam ljubitelj korišćenja drveta u brodogradnji. Počeo sam izradu plovila Harbor Master Displacement 19 (HMD 19) po projektu firme www.bateau.com, što je prikazano u rubrici ,,stigao sam" pod naslovom ,,HMD 19" započeo BORA-D.T.D.
Biće mi drago da pratim Vaš rad. Na raspolaganju sam za bilo kakve konsultacije i razmenu iskustava, jer predpostavljam da smo iz iste priče.
Pozdrav.
BORA-D.T.D.:
Da li je nešto rađeno po pitanju Rivijere (Glen-L com.)?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju