E, ovako treba... > Johnson & Evinrude
Johnson 30 2t
kemppi:
Malo doda na pedale :dance1:
SALE NB:
E moj Barba, tebi je crk'o kalkulator! :lol:
SALE NB:
--- Citat: Barba 14, 06, 2011, 12:59:15 posle podne ---Kako si izracunao da korak 13 uopste moze da postigne brzinu 48km/h na 5500RPM motora?
Sa korakom 13, brzina od 48 km/h moze da se postigne samo u slucaju broja obrataja od 7000 RPM.
--- Kraj citata ---
Računao sam ponovo u 2 različita kalkulatora, 48 Km/h je čak niža vrednost. Naveo sam je jer je i praktično potvrđena.
Maksimalna teoretska brzina za elisu sa korakom 13 je čak 31,49 Mph ili cca 50,4Km/h
U kalkulaciju ulazi motor sa prenosom 2.15 koji vrti na 5500 rpm.
Ako u kalkulaciju dodaš i 10 % slipa, uobičajenog za gliserske trupove, dolazimo do brzine od 28,63 Mph ili 45,8 Km/h
E sad, ako uzmemo baš ovaj čamac u idealnim okolnostima ( čamac , motor, minimalno opterećenje = 530kg), dolazimo do
toga da je kalkulisani slip 14%, a max. brzina sa kalkulisanom elisom od 10.77x13.15 dostiže 29,51 Mph ili 47,2Km/h.
Sa ranije kalkulisanom težinom od 740kg, dolazimo do 24,98Mph ili 39,96Km/h, s tim da motor neće postići celih 5500 rpm, već oko 4800-5000.
kemppi:
Sale NB
Tvoja prica ima logike,a prakticna iskustva mnogo znace,ako mogu da pomognem: sa Yamahom 25,2t smo testirali aluminijumski camac koji sam pravio,propeler je bio 9.9x10,5.Camac 7x2m,tezina 350kg+motor 50kg,nas trojica 300 kg,nesto opreme 100kg=800kg,a brzina 38 km/h.
Probao sam ga i sa Yamahom15ks 4t,ali ne znam koji bese propeler,brzina je bila oko 30km/h.
Barba:
@SaleNB
To sam i mislio.
Ne postoji uobicajena vrednost klizanja za trup. Klizanje elise je karakteristika elise i zavisi od uzduzne brzine.
Izracunava se po empirijskom obrascu K=1.4/V^0.57 i za ovaj opseg brzina se krece od 21-28%.
To je opet idealno proklizavanje, ne uzima u obzir pogresan raspored tezine na camcu, alge na trupu i elisi, talase itd, sto samo poveceava klizanje. Laicko objasnjenje imas ovde http://www.marinemechanic.com/New-Folder2/propslip-link.html
Idealna brzina se racuna po sledecoj formuli, to je ako bi se elisa kretala kroz cvrst materijal, ne kroz fluid:
RPM x korak x 1/prenosni odnos x 60 (konverzija u sate) x 1/12 (konverzija u stope) * 0.3048/1000 (konverzija u kilometre)
Dobija se 50.681 km/h. Tu treba da oduzmes klizanje i da obrtaje motora spustis na 80% kako ne bi prevrteo motor, ali to ne moras, ako te nije briga za motor, to je nesto kao stepen sigurnosti ili rezerva snage za pogon dodatnih agregata na camcu. Kad to uradis dobijas idealnu brzinu za taj motor od 17-22 cvora, sto ti dodje oko 32-40 km/h. 32 na 80%RPM, 40 na 100% RPM. Nikako nemozes da ides brze sa korakom 13, a da pri tome ne prevrtis motor. Zato mislim da si ti terao daleko preko preporucenog maksimalnog RPM motora.
Ili je to ili si se kretao nizvodno i malo dodao ili si uspeo da klizanje ostecenjem elise svedes na 7%, a onda ti savetujem da napravis model i patentiras elisu.
@kemppi
Ista prica, prevrteli ste motor. To je mali korak za taj deplasman i motor ima viska snage, pa ide u overspeed. Kao auto u prvoj ili drugoj brzini.
@srsa
Sad sam se setio jos necega, nije ti Uglljesa dzaba preporucio elisu sa korakom manjim za 4 inca. Postoji odokativna metoda da je 1 inc koraka pandam 500 RPM. A to je bas ono sto tebi fali. Meni licno je neverovatno da taj motor ne moze da izgura bar 4500 RPM sa korakom 15 na camcu od 750 kg, kako tvrdite.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju