E, ovako treba... > Nautička industrija

Piranha 54

(1/1)

Профа:
Piranha

Судећи према подацима које је објавила компанија Zyvex Technologies технологија израде пловила ће се знатнo измијнити. Да ли ће Piranha  постати брод 21 вијека?

Zyvex Technologies у саопштењу за јавност је изнијела податак да је њихово пловило названо Piranha 54 успјешно завршило тестове у Тихом океану- залив Пугет по заиста немирном мору.

Иначе, технологија по којој је направљен брод је базирана на  новом унапријеђеном нано материјалу који је инфузиран са карбонским наноцјевчицама познатим као CNT.

Користећи ову технологију тежина брода је само 3.805 кг, док би рецимо исто пловило у алуминијуму тежило 18 тона.Укупно смањење масе износи око 75%  Piranhu лакшом. Заиста невјероватан податак чије се предности превенствено огледају у мањој потрошњи горива, смањеној тежини, лакшем транспорту,употреби мањих снага мотора при постизању истих брзина.

Piranha може пловити 2.800 nm без допуне резервоара у изузетно тешким условима за пловидбу (валови и преко 2,6 м). Поређења ради рецимо и то да пловила исте величине која су направљена од стандардних материјала могу пловити 450 nm без допуне при истој брзини.

Како наводи произвођач Piranha troši 45 литара горива на сат пловећи брзином од 25 чворова а то чини  ¼ потрошње стандардних пловила исте величине.

http://zyvextech.com/build/unmanned-systems-solutions#/build/unmanned-systems-solutions


Kapetan:
godinu dve da krene serijska proizvodnja sa tim materijalima, i jos deset godina da dodje do srbije i jos godinu dve da padne cena ....

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju