E, ovako treba... > Elektrika
topla voda, sanitarna, i grejanje sa bojlera na 220v preko invertera sa akumulat
oblak:
Ono sto bih hteo jos da dodam, a u vezi je plina uopste a i drugih opasnih gasova na brodu poput ugljenmonoksida. U Nemackoj u "Bergeru" sam video detektor plina sa alarmom i to za vishe vrsta opasnih gasova koji uticu na zdravlje. Kosta oko 35€. Kad detektuje prisustvo opasnog gasa ukljucuje se glasan alarm. Deo je standardne kamp opreme i ima ga verovatno i u drugim kucama specijalizovanim za kamperaj. Bojler na plin ima svoj termo element koji zatvara plin u slucaju gasenja plamicka a i ako on zakaze tu je onda detektor opasnih gasova na brodu. Ako curenja nema onda nema ni BUM!
mesechar:
--- Citat: broker975fx 09, 12, 2011, 21:55:27 posle podne ---Jel bi mogao ovakav protočni bojler da se stavi http://www.kupujemprodajem.com/gasni-protocni-bojler-VAILLANT-1174627-oglas.htm?filter_id=6067682 jel nije mali.
--- Kraj citata ---
ovaj bojler je prilično star i ne znam u kakvom stanju su mu membrane ali definitivno plinski protočni bojler moze proizvesti tople vode koliko ti duša želi.Princip rada gasnog bojlera je idealan za korišćenje na brodu.On ima jedan mali plamen veličine plamena na upaljaču koji se upali neposredno pr e upotrebe bojlera a onda on aktivira veliki plamen kad potekne voda. Temperatura vode može biti i 70 stepeni. potpuno je siguran jer ima dvostepenu zastitu od curenja gasa i ventil za potpuno zatvaranje dovoda plina. ne treba mu nikakav izvor napajanja osim dovod plina i mali otvor za izbacivanje proizvoda sagorevanja...
sale.m79:
Brokeru ti sad imas veliki motor na brodu. U klasican pojler ugradis el grejac sa izmenjivacem.
Izmenjivac povezes na motor i isto ko kod Mise.Jos ti fali nautilus tus za masazu i sa 50l vode
troje se istusira.Grejac koristis u marini i imas zimi prednost kad radi bojler startujes vruc motor.
A agregat zaboravi i 3,5 KW crkavaju kad napajaju grejace.
broker975fx:
--- Citat: sale m 10, 12, 2011, 19:46:41 posle podne ---Brokeru ti sad imas veliki motor na brodu. U klasican pojler ugradis el grejac sa izmenjivacem.
Izmenjivac povezes na motor i isto ko kod Mise.Jos ti fali nautilus tus za masazu i sa 50l vode
troje se istusira.Grejac koristis u marini i imas zimi prednost kad radi bojler startujes vruc motor.
A agregat zaboravi i 3,5 KW crkavaju kad napajaju grejace.
--- Kraj citata ---
Da znam za tu foru sa izmenjivačem ali nema predstavu kako to da nabavim i gde da pogledam - predpostavljam da to neko mora da napravi jel znaš možda ko?
Nisam čuo za crkavanje agregata i nije mi jasno što bi riknjavao pa lakše mu je to nego da tera neki motor (ili grešim) Ja sam mislio da sa agregatom od 1,5-2kw teram grejač od 1kw.
Ali svakako ću razmotriti opcije sa izmenjivačem ali i plinskog protočnog bojlera :drinks:
broker975fx:
Sad malo razmišljam i realno nije mi baš najjasnije kako radi ta fora sa izmenjivačem. Ja za hlađenje vučem dunavsku vodu iz bunara. Kod ovog motora ne postoji termostat već se preko ventila dozira količina vode za hlađenje bloka. Ako je voda hladna ventil se dotegne kako bi se mašina brže zagrejala. Sa druge strane ako je toplo onda se ventil dodatno otvori kako bi se povećalo hlađenje. Jbg stari sistem napravljen da mašinisti ne bude dosadno. Sa druge strane grana se hladi nezavisno i voda se izbacuje na drugom mestu. Gde sada i odakle vučem vodu potrebnu da zagreje vodu u bojleru (Sa izduvne grane ili sa bloka) Puno pitanja al jebga malo sam zaostao :suicide:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju