Nautika opšta... > Turističke reportaže
SVETA GORA
barbanesa:
lepe slike nema sta.
Drago mi je sto je starina Djordje jos na zadatku,zadnji put smo ga videli pre 4 godine..
LSI:
Njegoše, lepo je ovo podsećanje koje delite sa nama.
Nadam se da mi nećete zameriti na tekstu koji sledi ali hteo bih da ukažem na nešto o čemu se ne vodi mnogo računa.
Tekst koji sledi samo je deo tekasta koji sam, posle povratka iz Grčke, napisao u oktobru i koji je objavila "Politika" - pisao sam o srpskim spomenicima na Avali, na Krfu ali ovaj deo je direktno vezan za Zejtinlik.
....
U jednoj od tih emisija, na programu Radio Fokusa, od pre nekoliko dana, jedan slušalac je pomenuo predlog da se izgradi spomenik svim srpskim žrtvama u ratovima koji su vodjeni na našim prostorima.
Ovo me je zaintrigiralo, ne toliko što mislim da nam to treba ili ne treba, već iz jednog drugog razloga.
Srbiji mnogo toga treba pa se zato pitam da li je vreme da se investira u nešto tako?
Mada, potrošili smo mi pare na razne gluposti, pa što ne bismo na ovako nešto što bi trebalo za sva vremena da nam skrene pažnju na to ko smo i gde smo zbog toga što smo takvi kakvi smo?
Medjutim, Srbi i srpski narod imaju nekoliko spomenika koji već imaju tu funkciju.
...
U Solunu se nalazi treće veliko svetilište srpskog naroda.
Na Zejtinliku, na medjunarodnom vojničkom groblju, nalaze se spomenici i kosturnica više hiljada poginulih srpskih vojnika. Groblje je lepo uredjeno i dobro održavano i česte su i brojne ekskurzije koje ga obilaze. O groblju se brine osamdesetogodišnjak, koji je na tom poslu nasledio oca ali koji, na žalost, kako sam kaže, nema muškog poroda i brine ga ko će nastaviti njegov posao kada njega više ne bude.
Gospodin je izuzetno ljubazan i predusretljiv i spreman da svakom posetiocu ispriča brojne priče o onima čija imena su poznata i nepoznata, o predmetima koje su iz raznih krajeva doneli i ostavili posetioci...
I sve bi ti bilo lepo da nije nečeg što remeti tu sliku.
Izgleda kao da je i uniforma koju gospodin nosi na sebi stara koliko i on.
Kada sam ponovo bio na Zejtinliku ovog septembra, po kišnom danu, dočekao me je kao i ranije, širokog osmeha i dobro raspoložen ali u uniformi staroj i zaprljanoj, pocepanoj na više mesta na ramenima, rukavima...
Tužno je bilo gledati ga tako i tamo.
Da li mi Srbi možemo da učinimo nešto da promenimo tu sliku?
Da li možemo da učinimo nešto da taj čovek koji je svoj život posvetio očuvanju uspomene na naše pretke, bude dostojno obučen i da ga na dostojanstven način ispratimo na put koji ga čeka uskoro?
Zar ne bi trebalo o tome da brine Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova od 1912-1918? Zar ne bi trebalo da o tome brine država Srbija?
Mislim da je za tako nešto potrebno daleko manje sredstava nego za podizanje nekog novog spomenika koji će opet ostati zaboravljen do neke nove svetkovine za naše političare.
Drago mi je što na Vašim fotografijama vidim ovog prijatnog starca u boljem izdanju nego kada sam ja bio tamo.
njegos68:
LSi,potpuno dijelim vaše mišljenje iz navedenog članka i vašeg osvrta na časnu starinu Djordja Mihailovića... :drinks: jos par slika sa Zejtinlika...
njegos68:
Poslije Soluna i posjete crkvi Svetog Dimitrija i Zejtinliku uveće dolazimo do malog mjesta na Halkidikiju-Jerisos gdje smo i prespavali... :preved:
njegos68:
Ujutro dolazimo u Uranopolis malo mjesto,gdje se ukrcavamo na trajekt...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju