E, ovako treba... > Motori i oprema

Bow thruster - Vetus

<< < (2/3) > >>

Kapetan:

--- Citat: Luna  08, 02, 2011, 19:34:21 posle podne ---Prijatelji moji, to je tatin sin,dace BOG da se svi upoznamo!!!

--- Kraj citata ---

do sad koliko vidim imao je samo dobro odluke, slusaj ga i dalje i neces pogresiti   :good: majstor dragan je ipak bio tvoja odluka  :taunt

salu na stranu bow thruster je extremno potreban na takvom brodu posebno sto ste i ti i sin pocetnici ... spasice vas u mnogim situacijama !

Kapetan:
nema kameru vec na osecaj ... ali nije poenta koliko je blizu dosao vec kako ga je parkirao i sve sto sa bow thrusterom ....

gledao sam na sajmu pre dve godine bio je oko 1000 evra

Zemunac:
ovo na filmu nema veze sa bowtrasterom . imao sam priliku da pre nekolko godina gledam u jednoj marini kako tip sa brodom od jedanast metara velikom brzinom ulazi ka pontonu .vec sam podigo tanir sa tibljom corbom da ne zavrsi u krilu a covek vec parkirao camac uz ponton.moro sam da odem da vidim .nikakve bowtrastere nema. samo jedan motor.

Misha D:
Pramcani motor je, skoro, obavezan kada su brodovi preko 4-5t  teski. Moj Beneteau Antares 8 ga ima i u marini moram da se parkiram unazad. Ploveci krmom po mirnom rukavcu mogao bih i bez njaga, ali malo jaca kosava brod te visine moze dobro da zanese i pored motora od 200ks koji tu malo znaci ako nema pramcanog motora. Ovako uspem da ga uglavim izmedju dva broda sam bez dodirivanja bokobranima. I kod paralelnog parkiranja uz neko drugo plovilo na recnom toku kao sto je Dunav mnogo znaci.
Beneteau je sada patentirao i prednji i zadnji el.motor za parkiranje plovila (pogotovu jedrlica) koji omogucava da se plovilo vrti u mestu sa samo jednom komandom joystickom i tada je kormilo automatski blokirano. Videces da ti je to jedan od najpametnijih poteza u pocetnoj nabavci opreme.
Ft Yamaha 25ks ce terati Lunu po mirnom Dunavu i uzvodno 7-10 km/h ali malo jaci vetar ce ti napraviti velike probleme, a da ne govorim o problemu kada ostanes bez pogona zbog goriva ili umrsenog kanapa ili mreze oko elise.
Dve takve Yamahe su jeftinije nego brodski motor sa svim komandama, a sigurnost plovidbe je mnogo veca.

petar_kozic:
Iz komentara sa YT bih rekao da nije truster u pitanju.

Ne znam. 

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju