The world of sailing - Svet jedrenja > Tehnike
Kako oboriti jarbol ?
nauticant:
Stopa jarbola mora biti prilagodjena za to. Postoji vise sistema, al posto je tvoj jarbol lagan najjednostavnije je spustiti ga na ruku al moras imati predhodno namestene podupirace koji ce ga prihvatiti. Neces imati potrebe za tim na vodi. Mnogo bi ti vremena posle spustanja oduzelo ponovno podesavanje i dotezanje pirpona, ne bi ti vise bilo do jedrenja
Kapetan:
ono sto sam na netu gledao jeste da je kod 99% jednostavnih spustanja stopa jarbila visoko , kod mene je stopa jarbola ispred krova kabine i jarbol kad krene da se obara udari u kabinu jer ga donji zglob tera ka krmi ... i tu je ceo problem ...
evo da se bolje vidi
nauticant:
To zaista komplikuje stvar, ali nije neresivo. U sustini isto resenje je primenljivo i kod tebe samo bi prihvatnici bili znatno vise nego kod mene. Zatim, morao bi ranije da "otkopcas" jarbol sa pete kada ga skidas kompletno. Za prolazak ispod mosta dovoljno je da ga delimicno spustis, ali obzirom na visinu gotovo sigurno ni to neces morati
nauticant:
...a mozda i nece ici tako kod kompletnog skidanja, jer mi se cini da je ipak sve prilicno visoko. Za delimicno obaranje ce raditi, ali za kompletno pitanje.Izgleda da bi ti u jednom momentu donji kraj jarbola bio van domasaja zbog visine prihvata iza kabine. Treba to jos proanalizirati i videti tudja iskustva. Mozda, ako se napravi dobar prihvat iza kabine pa donji kraj potegnes prema pramcu kada ga otkacis iz stope - nema sumnje, mogao bi tako da sve sam kontrolises...treba videti
Zoran:
Stvar je vrlo z......ta.
Spustis jarbol a on bum po kabini.Pa crni kapetane
nema te ni dva metra pa te muci zadnjih pola metra.
Napravi rol bar i imaces oslonac za jarbol. :diablo:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju