E, ovako treba... > Vanbrodski motori
Motul ulje
Vuk:
Da li je zanimljiva ili nije ne znam, treba koristiti bilo koje sa TCW-3 oznakom. Taj Johnson ima vodeno hladjenje i manja mu je redna temperatura nego motornoj testeri ili bilo kom drugom motoru koji se hladi vazduhom. Jasno je razgraniceno 2t ulje za vazdusno hladnjene i vodeno hladjene motore. Stihl je za vazdusno hladnjene motore i nema TCW-3 specifikaciju, sto ne znaci da je lose ali za vanbrodske nije.
To je isto kao sto moj drugar koristi sa APN4 sae10w40 i kaze da radi :)
SALE NB:
Vuče, koliko pratim, Zoke ovde priča o starom dvotaktnom Johnsonu, i o Stihl ulju za dvotaktne motore.
Ulje za vazdušno hlađene i vodeno hlađene dvotaktne motore se u načelu ne razlikuje.
Proizvođači obično forsiraju jednu marku ulja za svoj celokupni proizvodni program, pa se isto ulje sipa u malu vazdušno hlađenu pentu i u vodeno hlađenu "mrcinu" od 200 ks!
Što se TCW-3 ulja tiče, to su ulja koja po svojim osobinama ispunjavaju poslednje ekološke standarde, ali imaju smisla samo ako se sipaju u motore koji poseduju tehnologiju potrebnu da se te osobine iskoriste.
To su E-tec, Mercury Optimax, Tohatsu TLDI, Selva DFI itd, tj. svi 2-taktaši sa direktnim ubrizgavanjem i elektronskom kontrolom smeše, koji im omogućava da se u gorivo doda samo onolika količina ulja koju motor može i da sagori bez ostatka- dakle bez dima, masne fleke, bez zagađenja.
Sipati TCW-3 ulje u starog 2-taktaša je isto kao da sipaš Euro 5 dizel u starog Merca 240d i očekuješ da će on sada manje da dimi i smrdi! :taunt:
Vuk:
Jeste tako je ali mislim da ima neka fora i oko radne temperature. Stalno sam to slusao pa se po tome i vodim. Mozda gresim, a onda pada u vodu sav marketing i preporuke da se u 2t motor sipa 2t outboard. Mozda sam u zabludi zato sto koristim outboard ulje, a ne bilo koji dvotaktol. Naucen sam da koristim outboard ulje, mozda je to greska...
srsa:
Ја, као и Зоке користим Стилово уље за мог Џонсона 6 КС 2т, и такође сам веома задовољан. Мотор преде ко сито маче. Нисам имао проблема са паљењем. Сада када је цео мотор завејан снегом, и није паљен неких десетак-петнаестак дана, након надрукавања горива и повлачења сауха, пали из прцог потеза. Да ли то има везе са уљем не знам али нити много дими нити кашљуца. Иначе ово уље тако лепо обоји гориво у црвено да га је милина гледати. :good:
kemppi:
@Vuk
Nisi u zabludi,sve je tacno sto si napisao,a najbitnija stavka je to sto je TCW-3 ulje biorazgradljivo,pa ako vec trujemo vodu,treba da se trudimo da je trujemo manje,a mala je razlika u ceni ulja koje ima oznaku TCW-3 i npr.Stihl ulja.
Kada vidim da ljudi prave mesavinu sa obicnim dvotaktolom muka me uhvati,za mene nema razlike izmedju takvih i onih sto bacaju smece po obali reke,pogotovo kada kazu da prave jacu mesavinu od propisane da bolje podmazuje :sajkaca: :sajkaca: :sajkaca: .
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju