E, ovako treba... > Radio stanice...
RUCNA NAUTICKA RADIO STANICA
petar_kozic:
Lazo,
dok se ne oglasi neko ko poseduje stanicu ja bih posumnjao na bateriju koja nije bila dugo u funkciji. Ovaj problem hoće da se pojavi i kod mobilnih telefona koji nisu bili duže vremena u funkciji. Nakon prvog punjenja posle dužeg stajanja, hoće baterija da se greje i da kasnije u toku rada bute topla i znatno kraće drži neko kada je bila u punoj funkciji.
Možda je to problem, ali sačekajte i da neko možda sa više iskustva prenese svoje iskustvo.
LSI:
После неколико дана и консултација с пар људи који се разумеју у те ствари, ево објашњења шта се догодило и зашто се станица грејала.
Грејање је последица укљученог VOX-а и то на највећу осетљивост.
Практично, сваки шум из околине станицу је пребацивао с пријема на предају и станица је готово све време била на предаји. Приликом емитовања станица се греје и то прилично.
Искључио сам VOX и претходна три дана сам пажљиво пратио понашање станице. Ево шта сам запазио:
- за пуњење потпуно испражњене батерије потребно ми је нешто око шест сати (баш како је дато у упутству);
- од момента укључивања станице и остављања у стању пријема на чекању (на каналу на ком постоји саобраћај), станица остаје активна пуних 24 сата, а затим се сама искључи.
Нисам сигуран да ли је то добро или није, да ли је то можда сувише кратко? Питање је упућено власницима Зонтона који су је користили.
Батерија је произведена 2010. године и готово три године није била у употреби.
Оно што је сад проблем, то је што не успевам да нађем нову батерију овде код нас. А како видим, имаћу проблема да је нађем и у иностранству.
Изгледа да се тај тип више не производи.
Зато ћу сад навести ознаке батерије, па ако неко случајно има идеју где би се могла наћи, бићу му захвалан за информацију.
Ја сам претраживао на интернету али нашао сам само батерије никал-манганхидридне (Ni-MH) а ова моја је литијум-јонска (Li-ion).
Ево карактеристика:
QB-15Li
Voltage:7.4 V
Volume: 8 14 Wh (1100 mAh)
Станица Зонтон 999 је копија станице Kenwood TH-22AT али кад тражим батерју за тог Кенвуда, налазим идентичан облик али Ni-MH 6.0 V.
Кад нађем неку литијум-јонску за напон од 7,4 V, онда облик не одговара!
Следеће недеље, кад отопли, проверићу колико батерија издржи кад се укључује предаја - морам наћи "жртву" која има радио станицу и која може да одвоји време за "игру"...
deda:
Cika Lazo , jesi li probao da zovnes Elektricara!? Postoji mogucnost da on ima bateriju! upavusi
LSI:
--- Citat: deda 21, 04, 2017, 09:31:53 pre podne ---Cika Lazo , jesi li probao da zovnes Elektricara!? Postoji mogucnost da on ima bateriju! upavusi
--- Kraj citata ---
Јесам, Деда. Чули смо се и дописивали ових дана. Чак ми је и послао батерију, коју сам му јуче вратио - послао ми је батерију за Зонтона 999Г.
Он ми је и рекао да мисли да се та батерија више не производи јер се тај модел станице више не прави.
Разговарао сам с још једним човеком из Београда, ког сам нашао преко огласа али ни он нема батерију за мене.
Мислим да ћу морати да покушам да ступим у везу с оним Бугарином, Петром, који је на Бубањ потоку продавао станице и батерије. Не знам да ли још долази али негде сам имао његове телефоне (и наш и бугарски). Само да мало отопли...
DuleN:
Laki, a da li si razmisljao o ovoj varijanti:
http://www.svebaterije.net/strana/reparacija-baterija
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju