E, ovako treba... > Radio stanice...
RUCNA NAUTICKA RADIO STANICA
ronac:
--- Citat: zoran 12, 06, 2012, 20:53:57 posle podne ---
Ma gde vi plovite vozdovcem ? sail
--- Kraj citata ---
Jok,Banjicom. sajkaca
LSI:
Dankane,
Odgovor na pitanje zašto na 88. kanalu niste nikog čuli ste već dobili – ja bih hteo nešto drugo. Verujem da može da bude interesantno i drugima koji prate ovu temu.
Pregledajući više raznih dokumenata koji se bave radiotelefonijom, posebno u oblasti nautike, našao sam sledeću informaciju koja govori malo više o tom 88. kanalu koji ste vi postavili (nepotrebne delove teksta sam izostavio):
Dokument 1.:
PRAVILNIK
O NAČINU KORIŠĆENJA RADIO STANICA NA DOMAĆIM I STRANIM VAZDUHOPLOVIMA, LOKOMOTIVAMA, BRODOVIMA I DRUGIM PLOVILIMA
("Sl. glasnik RS", br. 60/2011 i 68/2011 - ispr.)
III. Radio stanice na brodovima i drugim plovilima
Član 10
Na unutrašnjim plovnim putevima u Republici Srbiji dozvoljeno je korišćenje radio-frekvencija saglasno Tabeli 4.
(u tabeli postoji ovaj podatak:)
157.425 157.425 Nautičke informacije Ovaj kanal se koristi za specijalne događaje na privremenoj osnovi uz obaveznu saglasnost nadležnih organa
Dokument 2.:
TABELA KANALA, PREDAJNIH FREKVENCIJA, EFEKTIVNE IZRACENE SNAGE (ERP), IZLAZNE SNAGE (OP) I KATEGORIJA SLUŽBI ZA UNUTRAŠNJU PLOVIDBU
U tabeli 1. piše sledeće:
Kanal Posebne primedbe Predajna frekvencija (MHz)
Na brodu Na obali
88 a)p) 157.425 157.425
Napomene:
1.1.2
U nekim zemljama, odredeni kanali se koriste za drugu kategoriju službe ili u drugim radio službama. Te zemlje su: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Madarska, Moldavija, Rumunija, Ruska Federacija, Slovacka Republika, Ceška Republika (sa izuzetkom kanala 08, 09, 72, 74 i 86), Ukrajina i Savezna Republika Jugoslavija. Administracije tih zemalja treba da ucine sve kako bi ovi kanali u najkracem mogucem roku, postali dostupni radiotelefonskoj službi na unutrašnjim plovnim putevima.
1.2 Objašnjenje posebnih napomena za tabelu 1.
a) Korišcenje ovog kanala je strogo zabranjeno u zemljama pomenutim u tacki 1.1.2.
p) Po dobijanju dozvole nadležnog organa, ovaj kanal se može koristiti samo u posebnim slucajevima na privremenoj osnovi.
Dakle, smatram da bi bilo dobro da svi malo razmislimo o ovome!
Ovde, na forumu, neko je u jednom trenutku rekao da ćemo komunicirati medjusobno na 88. kanalu i svi smo to prihvatili zdravo za gotovo, a rekao bih da ćemo time prekršiti važeće propise.
Zakonom je predvidjen jedan drugi kanal za društvene komunikacije.
Evo šta piše u zakonu:
156.875 156.875 Komunikacija brod-brod Ovaj kanal se koristi za komunikacije društvenog karaktera
A evo šta je pisalo u onom starijem dokumentu:
k) Ovaj kanal može se koristiti za komunikacije društvenog karaktera.
Predlažem da svi malo razmislimo o tome da li ćemo sa kolegama nautičarima da komuniciramo na 88. ili na 77. kanalu.
Moje je mišljenje da treba poštovati zakon, a to znači da je za naše potrebe kanala 77. onaj pravi.
Ako neko misli drugačije ili ima drugačije informacije novijeg datuma bilo bi dobro da ih podeli sa nama kako bismo mirno, bezbedno i slobodnno koristili naše stanice.
dankan:
Sada sam uspostavio kontakt sa brodom mali veseljak koji se nalazi na spicu Lida a ja sam na Vozdovcu, znaci jako, jako daleko preko grada, kanal 88. Covek me odlicno cuje!
Sto se tice frekvencije koju koristimo, ja licno nemam nista protiv bilo kog kanala koji ce prohvatiti i drugi, meni stanica treba da priskocim u pomoc na vodi u slucaju da neko pozove ili ne daj Boze da pozovem pomoc...
Problem je sto svo koriste 88 kanal, cak i u zemljama u okruzenju...
Zoran:
Koliko sam upoznat,jedna grupa camdjija davnih 80g je
nabavila nekoliko brodskih stanica iz USA.
Dogovorili su se da komuniciraju na 88 kanalu
U.S.VHF FM MARINE RADOTELEFONE CHANELS & FUNCTIONS
88 157.425 157.425,
za razsliku od evropskog standarda frekvencija gde je
88 157.425 162.025
Tako da neki koji imaju evropsku radio stanicu ne mogu
da komuniciraju na 88 kanalu.Tu je lezala kvaka 88 kanala.
Mada sam sada vec zaboravio, na kom kanalu su komunicirali radio
amateri sa CB stanicama na vodi.One su neopravdano na nasim pro-
storima skoro ukinute.
E sada sa sigurnoscu znam da je preporuka kod nas da se
prvi kontak uvek uspostavlja na 16,i ako prica nema sluzbenu komu-
nikaciju prelazi se na neki drugi kanal kako bi se 16 oslobodio.Toga se
mnogi ne pridrzavaju,mada pojedine brodske kompanije imaju "svoj
kanal " za pricu,kao sto i jedna kompanija ima kanal sa repetitorima.
espresso:
Zakonom je predvidjen jedan drugi kanal za društvene komunikacije.
Evo šta piše u zakonu:
156.875 156.875 Komunikacija brod-brod Ovaj kanal se koristi za komunikacije društvenog karaktera
A evo šta je pisalo u onom starijem dokumentu:
k) Ovaj kanal može se koristiti za komunikacije društvenog karaktera.
Predlažem da svi malo razmislimo o tome da li ćemo sa kolegama nautičarima da komuniciramo na 88. ili na 77. kanalu.
Moje je mišljenje da treba poštovati zakon, a to znači da je za naše potrebe kanala 77. onaj pravi.
Ako neko misli drugačije ili ima drugačije informacije novijeg datuma bilo bi dobro da ih podeli sa nama kako bismo mirno, bezbedno i slobodnno koristili naše stanice.
[/quote]
Lazo potpuno ste u pravu i ja sam to isto davnih dana predlagao... ali 88. kanal je vec dugo u upotrebi medju nauticarima u beogradskom akvatorijumu pa je veoma tesko promeniti duboko ukorenjenu naviku
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju