E, ovako treba... > Radio stanice...

RUCNA NAUTICKA RADIO STANICA

<< < (26/109) > >>

LSI:

--- Citat: zorter  05, 02, 2011, 09:22:02 pre podne ---Govorio sam, u teoretski idealnim uslovima. A posto takvih nema, sve ispod toga je realno.

A vi "neverne Tome" posto niste nikad bili radio-amateri, i ne mozete znati kako se sa 1W izlazne snage ostvari veza sa Chehoslovackom (tada bila cela), Poljskom i to na 145MHz. Naravno antena usmerenog zracenja i na 8m visine od zemlje a na 600m nadmorske visine.

U opkladu, da ce se sa 7W na otvorenom moru (ako je antena na jarbolu jedrilice), ostvariti veza na preko 100km. :good:

--- Kraj citata ---

Sve ovo što je Zorter napisao - ja potpisujem.
Moguće je ali mnogo zavisi od tzv. "optičke vidljivosti" i od vremenskih uslova (vreme u smilsu: u koje doba dana i u smislu atmosferskih okolnosti).
Zato u praksi od ovih stanica ne treba očekivati mnogo više od onog što je Kapetan napisao (5-8 km na vodi; 3-4 km u gradu)

zorter:
YT1PRM mnogi to ne mogu da shvate. :nono:

73 de YU1FR

zorter:

--- Citat: LSI  05, 02, 2011, 10:03:37 pre podne ---..........
Zato u praksi od ovih stanica ne treba očekivati mnogo više od onog što je Kapetan napisao (5-8 km na vodi; 3-4 km u gradu)

--- Kraj citata ---

Pa zar treba vise?

elektricar:

--- Citat: LSI  05, 02, 2011, 10:03:37 pre podne ---
--- Citat: zorter  05, 02, 2011, 09:22:02 pre podne ---Govorio sam, u teoretski idealnim uslovima. A posto takvih nema, sve ispod toga je realno.

A vi "neverne Tome" posto niste nikad bili radio-amateri, i ne mozete znati kako se sa 1W izlazne snage ostvari veza sa Chehoslovackom (tada bila cela), Poljskom i to na 145MHz. Naravno antena usmerenog zracenja i na 8m visine od zemlje a na 600m nadmorske visine.

U opkladu, da ce se sa 7W na otvorenom moru (ako je antena na jarbolu jedrilice), ostvariti veza na preko 100km. :good:

--- Kraj citata ---

Sve ovo što je Zorter napisao - ja potpisujem.
Moguće je ali mnogo zavisi od tzv. "optičke vidljivosti" i od vremenskih uslova (vreme u smilsu: u koje doba dana i u smislu atmosferskih okolnosti).

--- Kraj citata ---

vremenski uslovi i doba dana na tim visokim frekvencijama ne uticu bitno
velikog uticaja ima na HF ili KT podrucju od .500Khz do 29Mhz
 :nono:

elektricar:

--- Citat: zorter  05, 02, 2011, 10:05:04 pre podne ---YT1PRM mnogi to ne mogu da shvate. :nono:

73 de YU1FR

--- Kraj citata ---

Svatice jednog dana ,amozda i dan ranije ,kad ne budu samo moreplovci i dunavsko savski alasi vec postanu i radioamateri :lol: :good:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju