Ribolov > Ribolov iz čamca

PECANJE DUBINKOM IZ USIDRENOG ČAMCA

(1/2) > >>

mossi:
PECANJE DUBINKOM IZ USIDRENOG ČAMCA

Za pecanje dubinkom iz usidrenog čamca pre svega morate biti dobro usidreni, ali o tome u posebnoj  temi. Zašto je to bitno? Pa ako vam čamac šeta levo desno, onda vam se i sistem šeta levo desno, tada olovo koje obično nije baš maleno /u zavisnosti od pecanja 40-250gr/ drlja po dnu kači o prepreke i plaši ribu. Vrhovo štapova u tom slučaju previše zanose na levu i desno stranu, pa je indikacija griza mnogo teža.

Zato čamac u krmenom delu treba umiriti, da oscilacije budu manje od 50cm levo desno.

To se čini na nekoliko načina:
- Sidrenjem
- Privezivanjem uz nešto /grana, veće plovilo, objekat na vodi/
- Gde je to moguće zabijanjem drvene ili metalne šticne /šipke/ dužine obično 5m u korito reke, jezera, bare.

Priprema pribora ide u zavisnosti od vrste ribe koja se peca, štapovi bi u principu trebali biti kraći jer kontrola ribe je lakša iz čamca, a o prihvatu iste da ne pričamo. Pribor mora biti prilagođen ribi, ali sasvim se solidno može pecati i na "univerzalne" štapove, ja recimo koristim malo duže štapove, teleskopskog načina sklapanja snage 100-150gr, mašinice 6000 sa slobodnom špulnom /BaitRunner/.



Mašinice ne preporučujem manje od 5000 po Shimanu, ako se peca na Dunavu, Savi, nikad ne znate hoćete li upecati lepšu ribu /5-20kg/, a pecati sa mašinicom veće snage je ipak velika prednost.

Zašto BaitRuner?

- Pa vrlo jednostavno, da bi mogli da pecate skoru svu ribu sa "jednim" štapom.
- Da ne morate da sedite kao revorveraš uz štapove.
- Da slobodno možete otići po pivo ili određenu nusprostoriju.

Pecanje BaitRunnerom vam omogućava da podesite:

- u zavisnosti od olova /samozakačinjanje ribe/, riba će se mnogo teže skinuti sa udice ako vuče na dole 100gr olova, nego da oseti otpor štapa. Svi znate kako izgleda kad ste imali "potez na dubinku", riba samo zarese vrh i ode. Kod pecanja BR-om, riba diže olovo, ubada se ali NOSI olovo, a spadanje će se verovatno ipak desiti ali tek za 10-30 sekundi, što vam daje dovoljno vremena za pristojnu kontru.

Sitnija riba će se zakačiti i smiriti, krupnija će izvlačiti monofil sa mašinice.

Vrste udica takođe zavise od ribe koja se peca, ali i od sistema kao i terena na kom se peca.

Udice sa kojim pecam na kamenu su malo više uvinute ka unutra da se ne bi tupile, a i na taj način se manje kače.
Udice za panjeve su obično malo deblje, jer tu se ne sme popustiti ni santimetar, a tanke udice više cepaju usta ribi /šaranu/.
Udice za belu su obično 6-10, u zavisnosti od ribe i toka.

Boja najlona mi se nije pokazala kao bitna, žuti se bolje vidi.
Ribi nije smetao nijedan.

Nastavite se ....  :good:

LSI:
Mossi,

Ima nas koji smo odrasli na reci i naučili da pecamo onda kada se pecalo bambusovim štapom na kom su bili klinovi ili drveni, a kasnije i plastični namotači za najlon.
Mašinice su se pojavile i postale dostupne običnim smrtnicima tek 60-tih godina. Iza toga pojavilo se mnogo nove specifične opreme ali nismo svi pratili taj razvoj.
Verujem da nisam usamljen, kad se radi o nama starijim pecarošima, a verovatno je da ima i po neki mladji koji ne zna šta je "Bait Runner".
Iz teksta izgleda da je to nešto što može da bude vrlo korisno.
Može li to da se objasni malo detaljnije? Može li neka fotografija na kojoj se vidi šta je to?

O ostalim stvarima vezanim za tehnike pecanja učićemo u drugim temama.
Hvala unapred.

bugi:
U principu saranske masine imaju Bait Runner...i najcesce se koriste na jezerima
Kad se peca saran u panjevima nema sale i nema spavanja jer svi znamo kako vuce kad se bocne
Svaka masina ima kocnicu...bilo napred ili pozadi i nju zovemo dril
Bait runner je isto kocnica koja kad se aktivira dozvoljava fino podesavanje spulne
Odnosno oslobadjate spulnu da se okrece i otpusta ako se tezina ili zatezanje poveca za 30 grama (lupam)
Tako ubodena riba sa udicom u ustima moze bezati slobodno odmotavajuci najlon bez bojazni da ce vam stap zavrsiti u vodi
E cim ribolovac pomeri rucicu masine Bait runner se iskljucuje i spulna pruza otpor koji ste predhodno namestili na drilu
Tada se pristupa zamaranju
Meni se to svidelo kad su me drugovi vodili na jezero da pecam sarane
Zabacim daleko...namotam visak najlona...spustim stap u nosac (rod pod)...namestim dril...pritisnem polugu ili ti bait runner...podesim njegovu silu i cekmmmm
Cim pocne da se spulna odmotava uzimam stap u ruke,okrecem rucicu i kontriram. Riba je na udici i sad vise ne odmotava koliko hoce vec koliko je pustim na drilu

mossi:
Da, i ja sam prvi BR mašinicu kupio za pecanje šarana na komercijalnoj vodi, ali sad vidim da je primena skoro u svakoj vrsti pecanja, samo se treba malo prilagoditi. Pogledajte BigGame pecanje. pa ćete videti da ne odleti štap iz nosača nego se pokrene BR. A borba počinje tek kad čovek udari kontru!

U panjevima naravno nema, BR-a!  :taunt:

budens72:
Uglavnom pecam bliže obali,gde čamac vezujem uz neko palo ili potopljeno drvo...  pecam smuđa, najčešće na filet,ali ne retko i na kedera (mada bolje rezultate sam postizao pecanjem na filet). Koristim štapove dužine 2.7m, "B" akcije ,težine bacanja od 30-80gr.Obično pecam sa tri štapa i uvek jednom udicom na štapu,tereni gde pecam su uglavnom puni potopljenog drveća i granja,pa druga udica može samo da smeta prilikom izvlačenja ribe... Koristim najlone debljine 0.4 mm. Filete sečem od bele ribe,ali ako iste nema, može da posluži i filet bilo koje druge ribe. Tanko sečem filet da leluja u vodi,obično dimenzija 1 x 5 cm. Najčešći primerci su oko kilograma ali ima i većih, prošlogodišnji najveći smuđ je imao 4.1 kg.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju