E, ovako treba... > Plovila
paddlewheleer brodic
Kapetan:
meni se ovo jako svidja ... bas zbog tog starog designa, ili sto bi oni rekli retro... e sad jedino me brine koliko to trosi struje .... i koja je brzina koju moze da izgura...
Zoran Marinković:
:good:
--- Citat: Kapetan 04, 01, 2011, 10:51:40 pre podne ---meni se ovo jako svidja ... bas zbog tog starog designa, ili sto bi oni rekli retro... e sad jedino me brine koliko to trosi struje .... i koja je brzina koju moze da izgura...
--- Kraj citata ---
Kad budem penzioner i napravim katamaran, planiram da mi brzina neće biti nešto naročito važna, uvek ću biti kući... :dance1: :dance1:
zorter:
--- Citat: Zoran Marinković 04, 01, 2011, 10:07:06 pre podne --- :good:
Jedna od "varijacija na temu" kada sam razmišljao o pogonu katamarana je i ovakav pogon.
Stim, da sam razmišljao o hidromotorima i hidroagregatu, uz dopunu da bi ceo sistem na sidru radio kao agregat
obzirom na brzinu toka Dunava i količini obrtnog momenta koje je na raspolaganju, a Dunav teče i noću kada ne bi plovio....
Primena elektromotora u sprezi sa ovim sistemom bi u mnogome uprostili problem, a naravno i korišćenje solarnih panela.
Ako neko nečim nije bio zadovoljan, prvo treba videti da li su svi elementi dobro dimenzionisani i međusobno usaglašeni.
Samo golu konstataciju "to ne valja" bez obrazloženja ne prihvatam.
--- Kraj citata ---
Imenjače, i ja sam dugo razmišljao na temu hidropogona, pa čak i da sam napravim hidroturbinu nalik na one vazdušne turbine. Odustao sam kad nisam mogao da rešim sistem kretanja u nazad (rikverc), a da bude jednostavan i jeftin. Mnogo puta sam video benzinske pumpe za vodu kako pogone lake čamce i gumenjake.
Zoran Marinković:
:good:
Ime, mislim da me nisi dobro razumeo, nisam mislio na Jet motor, nego na hidromotore kao kod građevinskih mašina, podeljeno na više izvršnih jedinica. Znači da bi imao jedan dobar dizel motor spregnut sa hidroagregatom a onda razvodnicima uključivati po potrebi
elise ili radna kola. To ti daje neograničen izbor stepeni prenosnih odnosa i po želji napred - nazad kako te volja. Možeš onda i na pramcu da imaš dodatnu elisu za manevrisanje na malom prostoru (recimo u marinama)
Zoran Marinković:
:smile:
--- Citat: Dule 04, 01, 2011, 15:03:44 posle podne ---
Problem kod lopatica, a one su ostale u upotrebu samo na malim jezerima, je taj što kada se plovi a ima talasa... pola vremena su van vode a drugu polovinu vremena su uronjene vise nego sto treba. Zbog toga dolazi do maksimalnog rasterecenja pa odmah i maksimalnog opterećenja motora u roku od par sekundi. Elisa nema taj problem i ostala je u širokoj upotrebi. Ko se odluči na ovakav pogon i želi da plovi po rekama, moru i po svakom vremenu neka dobro razmisli. Mislim da taj sistem ne bi preziveo celodnevnu povidbu po jačem vetru na Dunavu.
--- Kraj citata ---
Dule , u pravu si !
Da bi se izbeglo nejednako uronjeno radno kolo, ceo sistem se postavlja na sopstvenim malim plovcima i velikim šarkama vezan za trup katamarana. Položaj je onda sa manjim oscilacijama nego kada je fiksno, ali ima još jednu prednost - ako u plovidbi naiđeš i na ceo trupac ili nešto slično, jednostavno se prekotrlja preko plutajućeg sra..a i još može značajno da se podigne nad vodom ako se nešto namota (recimo neka mreža...) i onda ga normalo očistiš bez ulaska u vodu.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju