Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Uticaj mraza na gorivo
Dule:
Mnogi rezervoari nisu ispraznjeni. Gorivo ce u njima docekati sledecu sezonu.
Da li i koliko ono gubi na kvaltiteru?
Kako ga sacuvati od uticaja mraza?
Kapetan:
ne znam za ostale ja svake nedelje potrosim do 10 litar pa onda dospem i tako u krug :)
Outboard Master:
Tacno je to da benzin stari i gubi na kvalitetu ali teoretski sve zavisi od toga gde se lageruje , u najvise slucajeva se nakon 5-10 godina ispari ali ako je u tanku gde 100% dihtuje nece gorivu takoreci nista faliti, benzin se zaledi koliko sam ucio u skoli tek negde oko - 45 stepeni C sto se usrbiji garantovano nece desiti . To znaci u praksi posle sezone dosuti malo friskog goriva i nema problema.
Dok je kod Dizela stvar drugacija , kod veoma niskih temparatura na dugo vreme se moze da odvoji parafin iz dizela i gorivo postane neupotrbljivo.
Ali ako o ovoj temi neko zna vise molim da me ispravi. :good:
captjerry:
ono sto znam je da bi rezervoari na brodu trebalo da budu ili skro puni preko zime kako bi se sprecilo stvaranje kondenza ili da se posle zimskog sna ( onaj ko izvlaci camac preko zime) operu i spreme za pocetak sezone...ne znam sta se desava sa gorivom koje odstoji celu zimu ali ja to ne bih koristio da imam bilo koji motor novije generacije...
Kapetan:
sad bas gledam po netu, nigde nista pametno da se napise... jedino sto sam saznao da se mrzne izmedju -40 i -60 stepeni celzijusa u zavisnosti od aditiva koje sadrzi , al to vec neko rece ...
ispada da mu nista ne smeta, al zasto promeni boju posle cele zime stajanja onda?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju