E, ovako treba... > Materijali za brodogradnju

Metal

<< < (3/5) > >>

sale.m79:
Hvala Kempi to sam ocekivao od projektanata koje sam upoznao
i koji su mi svojom pricom pokvarili planove o brzini gradnje, no svakim danom
sve vise znam i sve vise trazim u smislu kvaliteta i izgleda broda ali za sad do
nisam nazalost nasao.Uovoj zemlji postoji sijaset plagijatora cast izuzecima
i jedva cekaju da ti uvale tudje precrtane projekte za debele pare ali nekompletne
Pa recimo za osovinski vod idi kod drugoga.A duzina im se ne uklapa sa mojom zeljom.
Atek o izmenama da ne pricam,a ja necu ploveci kredenac i kraj, odoh od teme i hvala na odgovoru

dimges:
bio sam pre 4-5 godina zagrejan za metalni čamac, za lokaciju Ohrid. Bio sam i kod roma u Voski (to je od pijace 1km prema Strugi po starom putu), koji je izrađivao čamce nitovanjem; tako se rade u Ohridu manja metalna plovila, do 6-8m, verovatno zbog velikih i snažnih talasa. Video sam ja i mali 2.5m zavaren, ali su ga koristili samo u onom kanalu, divljoj marini. Veće brodove rade zavarivanjem. Ovo je zadnji,

najveći, ali neznam dali je porinut, nakon one nesreće sad su rigorozni propisi. Nego gledao sam ranije kako sa 2 velike auto dizalice izvlače brodove iz kanala i menjaju limove. Kažem ja onom majtoru, dali se isplati da se donji deo broda radi od inoksa, sigurno je mnogo lakše održavati samo gornji deo ?. Nemam iskustva u brodogradnji, ali imam u hemiskoj industriji, radili smo sa inoksom. A bio je jedan period, pre 4-5 godina, čak je bilo pojedinih debljina inoksa po 2.5 eura /kg, što je jako povoljno, jer može da se uzme nešto tanji lim nego kad se radi od  čeličnog lima. Posebno što sada svako ima argonsko zavarivanje. Ipak ostavljam da iskusniji kažu o tome  ?

Zoran Marinković:
 :good:

--- Citat: dimges  02, 04, 2011, 09:25:43 pre podne ---...................., dali se isplati da se donji deo broda radi od inoksa, sigurno je mnogo lakše održavati samo gornji deo ?. Nemam iskustva u brodogradnji, ali imam u hemiskoj industriji, radili smo sa inoksom. A bio je jedan period, pre 4-5 godina, čak je bilo pojedinih debljina inoksa po 2.5 eura /kg, što je jako povoljno, jer može da se uzme nešto tanji lim nego kad se radi od  čeličnog lima. Posebno što sada svako ima argonsko zavarivanje. Ipak ostavljam da iskusniji kažu o tome  ?

--- Kraj citata ---

Uvek sam tvrdio da je predmet urađen od crnog lima sa adekvatno dobrom zaštitom skuplje od predmeta urađenog od inoxa.....
To naravno važi i za čamac, tim pre što je potrebna i zaštita iznutra. A posle par godina je potrebno sve to ponoviti i to pod uslovom da ne dođe do fizičkog oštećenja.

Samo treba neko iskreno da uporedi kalkulacije.... :this:

dimges:

--- Citat: Zoran Marinković  02, 04, 2011, 11:56:17 pre podne --- :good:

--- Citat: dimges  02, 04, 2011, 09:25:43 pre podne ---...................., dali se isplati da se donji deo broda radi od inoksa, sigurno je mnogo lakše održavati samo gornji deo ?. Nemam iskustva u brodogradnji, ali imam u hemiskoj industriji, radili smo sa inoksom. A bio je jedan period, pre 4-5 godina, čak je bilo pojedinih debljina inoksa po 2.5 eura /kg, što je jako povoljno, jer može da se uzme nešto tanji lim nego kad se radi od  čeličnog lima. Posebno što sada svako ima argonsko zavarivanje. Ipak ostavljam da iskusniji kažu o tome  ?

--- Kraj citata ---

Uvek sam tvrdio da je predmet urađen od crnog lima sa adekvatno dobrom zaštitom skuplje od predmeta urađenog od inoxa.....
To naravno važi i za čamac, tim pre što je potrebna i zaštita iznutra. A posle par godina je potrebno sve to ponoviti i to pod uslovom da ne dođe do fizičkog oštećenja.

Samo treba neko iskreno da uporedi kalkulacije.... :this:

--- Kraj citata ---

..ja  se spremao i  kalkulirao da uradim 2.5m mali čamac od #1.25mm inoksa i to nitovan, s inoksnim nitnama.. međutim odustao sam, ubedili  me da će brzo biti ukraden  taj mali čamac (koji ne treba da se farba) i odskače od drugih... a oko farbanja i zaštite nije samo trošak već i uslovi, tu je i zagađenje, kad tad zabraniće da se farba kao sada tu odmah na obali

Zoran Marinković:
 :good:

Sve što je lepo i dobro podložno je krađi, i tu nema pomoći.

Ako već misliš da napraviš tako mali čamčić, napravi i prikolicu pa ga nosi kući. Nije težak i lako se manipuliše.

Samo nisam siguran koliko je na Ohridu opasan i nestabilan mali čamac, tamo baš znaju da se pojave talasi..... :suicide:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju