E, ovako treba... > Elektrika
Pretvarači napona inverteri
zorter:
--- Citat: Kapetan 25, 07, 2009, 11:13:23 pre podne ---to me je zanimalo :)
doduse sada mi nije jasno jedna stvar,
po racunici koju si izveo ispada da na liniji AKUMULATOR INVERTOR POTROSAC konverter uvek povuce najvise tako da je potrosnja zanemarljiva?
i jos jedna stvar Honda mi na izlazu daje 12v 6A, da li to znaci da kada honda radi a na akumulatoru je i frizider da se akumulator skoro i ne bi punio ?
--- Kraj citata ---
Kap ne znam koji konvertor imas. Pokusaj da nadjes plocicu pa postuj da vidim sta pise na njoj. Moze da se desi da ne "vuce" iz akumulatora 5A na "praznom hodu", mozda je manje.
A sto se Honde tice to ti znaci da ne smes da je opteretis sa vise od 6A dugotrjano. A ako se akumulator isprazni vise nego sto treba on ce u momentu pocetka punjenja povuci i vise od 6A pa postoji opasnost pegorevanja namotaja magneta, diname, sta vec stoji u Hondi.
A ako se to desi obavezno prikaci redno jedno vlakno sijalice za farove za auto da obori napon punjenja a samim tim i struju punjenja. Tu sijalicu mozes da postavis sa prekidacem na instrument tabli pa kad malo dopuni akumulator ti je kratko spojis prekidacem i tako akumulator dobije pun napon punjenja.
Zato sam ti predlozio da imas ampermetar na instrument tabli da mozes da kontrolises koju struju povlaci iz izvora napajanja. Najbolji su oni za kola sto imaju "0" u sredini pa -/+ 30A (jos bolje ako nadjes 15A) pa ces uvek znati da li je potrosac prekoracio snagu punjenja, to jest da li Honda u radu puni akumulator ili se jos uvek prazni iako je motor upaljen.
Ne znam da li si razumeo sta treba? Ako ti nesto nije jasno, pitaj pa da ti nacrtam semu.
Pozzzzzzzz :good:
zorter:
Evo sheme kako bo to trebalo da se poveze, pa da uvek imas kontrolu da li je pravilno punjenje ili praznjenje akumulatora.
Kapetan:
--- Citat: zorter 25, 07, 2009, 16:31:22 posle podne ---Evo sheme kako bo to trebalo da se poveze, pa da uvek imas kontrolu da li je pravilno punjenje ili praznjenje akumulatora.
--- Kraj citata ---
imam ampermetar -+ 60 nikad skoro e ne pomeri preko 3, jedino kada pricam na radio stanicionda se kazaljka pomeri za 1 mm:)
zorter:
Mnogo je 60A (imam ga i ja i ne koristim ga). Najbolje je 15 A ili cak ako ima +- 10A (mislim da nema), mada bi marke mogao da ga preradi da pokazuje max 10A. Novo shentiranje instrumenta bi mogao on da ti uradi ako ima ( a sigurno ima) neki drugi ampermetar od 10A kojim bi mogao da uporedjuje vrednost. Pozzzzzzzzz :good:
Kapetan:
a jel moze onaj mali rucni sa buvljaka tipa UNIMER pa izaberem opseg i jos digitalno za 400 din :smile: ?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju