E, ovako treba... > Brodogradnja

Egije ili Rebra

<< < (10/14) > >>

Barba:

--- Citat: Zoran Marinković  14, 12, 2010, 21:47:42 posle podne ---Često u ovakvim situacijama imam svoju izreku : " Moj otac je bio odličan zidar i napravio dosta kuća, ali nikada neće biti arhitekta"

--- Kraj citata ---

Ova recenica koja govori sve.

Ja sam prosle godine pricao upravo o ovom domacem fenomenu, ali u smislu da ima varioca koliko hoces koji bi ti cudo napravili za relativno male pare, ali pod uslovom da samo vare, naravno. Kapetan je u pravu sto se tice realnih troskova izgradnje broda u Srbiji. Ali kod nas postoje i samouki brodograditelji koji svoj kvalitet precenjuju zbog velikog broja radnih sati, a CNC im prakticno uzima te radne sate i zaradu pa ga uglavnom zbog toga ne vole. Bas bih voleo da upoznam majstora koji ce bilo sta uraditi preciznije od CNC masine.   

kemppi:
Po pravilima Jugoregistra brodova ovlasceno lice(inzenjer)treba da nadgleda kompletnu brodogradnju,a mojstor mora imati uverenje o strucnoj osposobljenosti(atest) i samo da radi.Pa ako se zeli ozbiljno raditi,mora se angazovati inzenjer,jer se na srpski nacin svi proracuni i otpori svode na iskustvo majstora.
Pa kada nesto nece da se uklopi kako treba,inzenjer treba da se sekira i trazi propust,ali treba platiti inzenjera,a ne da bi sve bilo jeftinije,traziti od majstora(koji je pred penziju)da uci rad na auto cad-u.
Ko zeli napraviti ozbiljan brod moze otici na konsultacije u Jugoregistar,pa ce vam tamo preporuciti inzenjera,cak i u kapetaniji mogu da vam preporuce inzenjera.Ja sam zanatlija i priznajem da je moje iskustvo u brodogradnji jedna velika nula naspram znanja strucnjaka,ali da se razumemo i oni se odusevljavaju mojim radovima,nijedan ne zna da vari,ali zna da iskontrolise var iako je prefarban,na primer:

medvedicibgd:
E to je ono o cemu govorim sve vreme,ako se sve radi kao svugde u svetu nije nista jeftinije.Postoji stara izreka ako ne znas sta je dobro onda kupi sta je skupo.Salu na stranu ako se ispostuju svi standardi (od projekta do zavrsnih radova uz sve ateste materijala i radova) dolazimo do cifara koje su za nijansu manje od zapadnih.Da ne zbunjuje kad odbijemo brend(naziv neke firme) svodi se maltene isto.Pozz

Kapetan:

--- Citat: kacintata  15, 12, 2010, 02:55:24 pre podne ---a ja bih bas voleo da mi neko donese iskrojen brod pa da ga sklopim ko lego kocke

--- Kraj citata ---

zoki pricali smo o tome pa je bilo vrdanja  :lol:

Kapetan:

--- Citat: medvedicibgd  15, 12, 2010, 08:53:37 pre podne ---E to je ono o cemu govorim sve vreme,ako se sve radi kao svugde u svetu nije nista jeftinije.

--- Kraj citata ---

pa dobro jesam ja negde gore u temi izracunao koliko izadje klot brod i to sa projektom i oborio tu teroiju?

jedino skupo u celoj prici je projekat i cnc fajlovi cene su od 1000-4000 evra.... nasi ovde naplate izradu projekta koji je pod velikim znakom pitanja isto toliko koliko i Bruce Roberts naplati za projekat i CNC fajlove za brod koji je napravljen u 500 primeraka i za koji se tacno znaju karakteristike...

nikad necu moci da shvatim zasto se ni jedan nas inzinjer brodogradnje nije usudio da rizikuje godinu dana uradio 10 projekata raznih brodova i ponudi ih na prodaju za CNC fajlovima... izgleda da im sladje da rade za 500 evra i piju kafe, cast izuzecima....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju