E, ovako treba... > Brodogradnja
Egije ili Rebra
rade:
--- Citat ---Često "zaratim" sa Zokijem oko brušenja i gitovanja varova i drugih detalja, ali činjenica je da je on u pravu.
Ta fina obrada odnosi brdo materijala i par stotina radnih sati, pa ti izračunaj cenu broda na kraju!
Pa vidi koliko bi brodova Zoki izbacio godišnje i za kakvu klijentelu?
--- Kraj citata ---
Gledate ova rebra koja su za brod koji sigurno nije za rekreaciju.Egije od 5mm sigurno daju dobru cvrstinu nasim camcima jer da je drugcije dosad bi se raspali a nebi trajali koliko traju.Dule obradjuje varove i gleda na sitnice zato i jedan brod od 9,6m. radi skoro tri meseca i to samo lim.A kuka kao ranjenik kako radi jeftino, a taj brod izadje preko 6000e. za go lim.
Kapetan:
pa zato ga i radi 3 meseca...
koliko sam shvatio on radi samo lim... isti taj brod bi sa unapred isecenim limovima zavsio bi za maximum mesec dana ...
kad cemo mi srbi shvatiti da postoje racunari to meni nije jasno ... zar je lakse iseci rukom 200 metara lima il je lakse iseci CNC-om ? ako je i u parama jeftiniji je CNC a o preciznosti da ne pricemo ...
kada kupis planove sa CNC-om ti samo VARIS, nema secenja uklapanja krojenja i slicno... skoro kao LEGO kockice
rade kako mislis nasi camci traju ja bas mislim suprotno? pa otvori bilo koje oglase za camce i mozda nadjes 10% camaca koji su stariji od 1990 godine ... (ne racunam plastiku) ... a onda otvori recimo neki holandski , nemacki ili bilo ciji sajt i nacices camce iz 1920te dobrom stanju...
nema to veze sa egijama vec sa pristupom brodogradnji ...
Zoran Marinković:
:good:
Slažem se sa Kapetanom, bez računara i iskusnog projektanata neću ni da razmišljam, osim o idejama.
Sto puta se pokazalo u životu da "ŠKRT DVA PUTA PLAĆA..." :nono:
Ne vidim razlog da projektovanje i krojenje ne odradi računar a majstorska ruka odradi svoj deo posla.
Ni jedno ni drugo nije manje vredno, a u ovom slučaju se samo super dopunjuju. :good:
Kapetan:
ja mogu da se kladim kada bi Dule Divljak i Kacintata radili ovu kombinaciju da bi em radili duplo vise camaca , em povoljnije za nas, a ti camci ne bi zaostajali ni po cemu za strancima...
vrsni su majstori jos da ih nateramo da rade po projektu :good:
Barba:
Samo mala ispravka, ovo nisu rebra nego okviri. S obzirom da je to nesto super novo srpskoj brodogradnji treba mi nadenuti pravo ime. :)
Ovaj nacin rada je svakako skuplji, ali siguran sam da vredi svaku paru. Samo ekstra cvrstoca, ali i elasticnost bi se dobila kad bi se okviri istiskali a ne varili, mislim na ovaj spoj na okviru pod pravim uglom. Onda bi projekat tokom rada lako mogao da se preusmeri na izradu podmornice. :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju