E, ovako treba... > Vanbrodski motori

Istorija vanbrodskih motora

(1/1)

Профа:
Занимљива тема...

Као што је већ Outboard Master напоменуо ко је први направио ванбродски мотор ево и фотографија поменутог. Уједно то би био и пионир ванбродских електричних мотора.

Већина свјетских извора наводи да не постоји тачан податак о производњи првог ванбродског мотора, може се навести први у низу иако додуше електрични мотор господина -Gustave Trouvé из 1881 године .

http://www.caille.8m.com/rowboat/Eureka/trouve-index.html


Профа:
Исти извори наводе да је међу првим произвођачима ванбродски монтирних мотора била и фирма из Шведске-Vulcan Company-1891 године.

Први њемачки ванбродски мотор дизајнирао је и представио на сајму у Чикагу 1893 год. господин Gottfried Daimler.

Први Британски произвођач Watamota направио је свој производ 1895 године, док је први амерички модел дошао тек 1896 године погоњен на бензин-керозин али није добро схваћен од тадашњих наутичара.

Судећи према неким изворима а и Wikipedia препознаје америчког адвоката Cameron B. Waterman-а који је уз помоћ George Thrall-а 1906 године направио први прави ванбродски мотор чија се концепција примјењује и дан данас. Мотор под називом Waterman Porto је имао један цилиндар, имао је 2 KS био тежак око 18 кг. Мотор је у почетку имао проблема са прегријавањем но касније је убачено водено хлађење.

Профа:
Поред ових имена као један од пионира је и господин Ole Evinrude који је 1907 године направио свој први ванбродски мотор Evinrude.

Kapetan:

Outboard Master:
Evo jedan mnogo dobar sajt sa mnogo korisnih informacija o oltajmerima i nastancima motora.

http://www.oddjobmotors.com/outboards.htm

i za ljubitelje Oldtajmera , kao sto sam ja... :

http://www.yankeeaomci.org/
http://www.aomci.org/

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju