E, ovako treba... > Plovila
Airboat from Russia
srsa:
Занима ме како би се овакво пловило понашало на Сави и Дунаву, на таласима и ветру. А да ли би могло и на који начин да се региструје.
zoke:
ja sam se vozio i uzivao ,podnosi extremne pokrete i upravljanje. Velika je razlika izmedju ovog -nazovimo ga rusa i amera- rus sa koritom V ili blago V ima ostrije zaokrete i poslusnije je plovilo i naginje se kao kad vozis gliser u ostrom zaokretu znaci slusa dok kod amera sa ravnim koritom ima veliko klizanje i cak sta vise ima tenziju da se naginje na suprotnu stranu. Talasi mu nesmetaju ni najmanje sjekao sam svakakve talase pa cak i one sto veci gliseri prave bez problema.Brzine su zapanjujuce idu suze na oci u po ljeta, Potrosnja je mala ako uhvatim vremena na proljece cu da skarabudzim jedan da se islikamo i snimimo da vidite kako to poteze. Iz stanja mirovanja u stanje vadjenja korita iz vode to jest glisiranja treba nepunih 10 metara, i to sve sa 55ks sa potrosnjom oko 8 l/h
zoke:
Eh zaboravi sto se tice registracije ,kad sam u kapetaniju otiso sa njim prvo sam ih morao sve provozati a o registraciji tada nije bilo pravilnika u koju vrstu plovila da ga smjeste pa sam dobio odgovor od kapetanije VOZI DOK NE IZADJE ZAKON. Oni su nesto gledali da se to u americi i na zapadu registruje u tip OVERKRAFT
srsa:
Зоке хвала ти на одговорима. Идеја о изгрдањи и коришћењу таквог пловила је веома интересантна. Тај мотор од 55 КС спада у исту категорију као и било који ванбродски мотор од 55 КС а потрошња је неупоредиво мања. А и цена је приближно иста. Не видим зашто би се евентуално сврставало у категорију Оверкрафта, јер Оверкрафт лебди изнад површине(воде или копна) и има бар 2 или више мотора, а не знам да ли код нас у регистру и има та категорија. Ово је ипак пловило са једним мотором као погонским средством и понаша се као глисер, што у суштини и јесте. Можда би ово питање могло да се постави Капетанији.
budens72:
Ovo mi je uvek bio zanimljiv čamac,te sam i sam imao ideju da ga napravim... naime, drugar je imao motornog zmaja sa Rotaxovim motorom, pa sam sa njim i razgovarao na tu temu i dobio sam u to vreme (pre desetak godina) istu informaciju da se čamac NE može registrovati,jer ne postoji kategorija u koju ba ga svrstali....
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju