Nautika opšta... > Kulinarske čarolije

Riblja čorba

<< < (3/4) > >>

Labud 1258:

--- Citat: Dule  15, 03, 2010, 00:44:21 pre podne ---Alaska riblja čorba – sa živim šaranom
Od slatkovodne ribe mogu se spremiti veoma ukusne riblje čorbe. Za pripremanje alaske čorbe potrebno je 500 grama sitnije rečne ribe, jedna veća glavica crnog luka, jedna glavica belog luka, jedna paprika, ostalo povrće po izboru, najmanje pet vrsta plemenite ribe (šaran, kečiga, smuđ, štuka, som... grgeč obavezno!), jedna kašika pirea od paradajza, decilitar belog vina, so i biber.
Pripremanje po recept “somologa” Petra Lazića: u vodu staviti sitno seckan crni luk, papriku i drugo povrće po želji. Kada uzavri, spustiti očišćenu belu ribu, kuvati na umerenoj vatri dok sve ne omekša, a zatim propasirati. Dodati očišćenu plemenitu ribu, belo vino i pire od paradajza, koji ne dozvoljava da se riba raspadne. Kuvati još oko dvadesetak minuta, zatim po ukusu soliti i biberiti.
U kotlić, zajedno s povrćem može da se ubaci i omanji živ šaran. Što se voda više greje on brže pliva i samim tim bolje meša povrće. Kada voda proključa šaran ugine, vadi se iz kotlića i baca. Tek tada se ubacuje očišćena bela riba i kuva na umerenoj vatri. Takav način spremanja riblje čorbe specijalitet je na Velikom ratnom ostrvu.

--- Kraj citata ---

Probaćemo recept, uskoro je Lazareva subota (slava ) pa eto prilike, ali to sa živim šaranom u kotliću ???  :nono:

Meni je to malo morbidno, jeste vi zaboravili na humanističko ubivanje ribe...

Bilo bi mi ga žao da se živ kuva   :heat:

STG:
Pa ako je to specijalitet bas na ratnom ostrvu...Prosto garantuje za kvalitet :)

mossi:
Taj fazon sa živom ribom se proba samo jednom, a onda se recept prosledi dalje.  :nono:

Kapetan:
meni zao ribe...

zoki novus:
pa to sa saranim je glavni kuvarski trik koji mu ustvari i daje aromu
naime saran se pred sam kraj svoga jadnog zivota toliko iskenja da kulinar koji ga je koristio za mesanje ima tu privilegiju da oseti taj jedinstven ukus :good:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju