Nautika opšta... > Kulinarske čarolije
Riblja čorba
zorter:
Od svih čorbica znam da skuvam samo one iz kesica !!! :wild:
A obožavam da jedem riblju čorbu. Zato stalno obilazim restorane sa ribljom čorbom na jelovniku. Strašno.....
Voleo bih da naučim kako se priprema lepa, ne mnogo ljuta riblja čorba.
Zato narode, napred sa detaljnim receptima i načinom kuvanja. :good: :good:
skipper:
To da naučiš Pod hitno, pa da zoveš na probu.
zorter:
Vrlo rado ali ko god prica o receptu svi govore kao da vec nesto znas. Ali ja ne znam nista. Znam samo da imam dobru volju, i to je sve. Zato mi trebaju detaljni recepti, po sistemu onoliko bibera, ali kog, mlevenog ili u zrnu, onoliko luka, ali kako isecenog, sitno ili na kriske? Na onom postu o corbi pise za 10 do 15 litara corbe. Isti sastojci za dve kolicine koje se ni malo ne razlikuju. A 5 litara vise nije malo, (50%) vise a isti sastojci. 'ebiga ne razumem. Ljudi objasnite mi do detalja. A kad napravim, zovem da probamo. I naravno :drinks: :drinks:
Mezija:
Ne znam koliko detaljan posto svako to radi otprilike moras da probas da je skuvas i opusteno bice dobra sigurno.
Otprilike ovako: Za kotlic od 10 litara 4-5 velikih glavica crnog luka usitniti sto je moguce vise neki koriste najsitnije rende ali to je sporo,u zagrejano ulje sipati usitnjen luk
i sacekati da se luk skoro istopi u ulju to je prva i najvaznija faza.Moze se dodati kafena kasikica sode bikarbone da bi se bolje luk istopio,dobar je kad tecnost postane zuta
Mesati sve vreme da ne zagori.Vatra je isto jako bitna mora da bude tiha a da zavrsava posao.Traje oko pola sata.
Dodati litar ipo vode staviti zacine (smesu za riblju corbu i to bar 3 kesice razmutiti u ciniji da se nezgrudva,mlevene ljute i slatke paprike
po 50 grama,mlevenog bibera i soli po ukusu ali bibera netreba mnogo zbog ljutih paprika onih malih a otrovnih 3 komada ako su umereno ljute zacin c 3 supene kasike kasiku ulja i 2 litre soka od paradajza domaceg po mogucnosti (onaj nektarov nije los u krajnjem slucaju tomatrino) mogu se dodati i zacini koji idu uz ribu ali umereno.Tako kuvati oko 40 min ne na jakoj vatri skoro da kuva mesati povremeno dok se pena ne istopi.
Sipati oko 2 lita vode da bi ohladili corbu U suprotnom riba bi se raspala onda dodati ribu isecenu na komade
ko nevoli glave i rep nemora al bolja je corba.Dopuniti kotlic vodom ne do vrha.Narednih 10-15 min ne kusati corbu .posle toga dodati jedan cep sirceta i 2dl belog vina ako nije slana dosoliti.
Riba po izboru Malo bele ,deverika obavezno(ako ima) uglavnom vise vrsta po malo moze saran,som...
Dodaj nesto po svom izboru i opusteno ...
Labud 1258:
--- Citat: Mezija 18, 03, 2009, 20:12:08 posle podne ---Ne znam koliko detaljan posto svako to radi otprilike moras da probas da je skuvas i opusteno bice dobra sigurno.
Otprilike ovako: Za kotlic od 10 litara 4-5 velikih glavica crnog luka usitniti sto je moguce vise neki koriste najsitnije rende ali to je sporo,u zagrejano ulje sipati usitnjen luk
i sacekati da se luk skoro istopi u ulju to je prva i najvaznija faza.Moze se dodati kafena kasikica sode bikarbone da bi se bolje luk istopio,dobar je kad tecnost postane zuta
Mesati sve vreme da ne zagori.Vatra je isto jako bitna mora da bude tiha a da zavrsava posao.Traje oko pola sata.
Dodati litar ipo vode staviti zacine (smesu za riblju corbu i to bar 3 kesice razmutiti u ciniji da se nezgrudva,mlevene ljute i slatke paprike
po 50 grama,mlevenog bibera i soli po ukusu ali bibera netreba mnogo zbog ljutih paprika onih malih a otrovnih 3 komada ako su umereno ljute zacin c 3 supene kasike kasiku ulja i 2 litre soka od paradajza domaceg po mogucnosti (onaj nektarov nije los u krajnjem slucaju tomatrino) mogu se dodati i zacini koji idu uz ribu ali umereno.Tako kuvati oko 40 min ne na jakoj vatri skoro da kuva mesati povremeno dok se pena ne istopi.
Sipati oko 2 lita vode da bi ohladili corbu U suprotnom riba bi se raspala onda dodati ribu isecenu na komade
ko nevoli glave i rep nemora al bolja je corba.Dopuniti kotlic vodom ne do vrha.Narednih 10-15 min ne kusati corbu .posle toga dodati jedan cep sirceta i 2dl belog vina ako nije slana dosoliti.
Riba po izboru Malo bele ,deverika obavezno(ako ima) uglavnom vise vrsta po malo moze saran,som...
Dodaj nesto po svom izboru i opusteno ...
--- Kraj citata ---
Jos samo jedna mala stvar, to je pom ukusu naravno.
U vreme kad dodajes ribu u corbu u jedan drugi manji sud prokuvas vodu i u nju stavis 2-3 meleza-babuske bez repa i glave ( kao za cufte ) i obaris ih, to ide brzo i riba pocne da se raspada, sto je i cilj. Deo mesa koji nije spao sa kostiju skines sam i izgnjecis rukom i to iskosceno meso zajedno sa vodom dodas u corbu, koja ce posle biti sadrzajnija i na oko gusca a meni i ukusnija jer sadzi meso.
:drinks:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju