E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Zanima me kako savladati (strah ili tremu) kod pristajanja
Nemo:
Procitao sam samo skiperov post posto sam bas umoran.
Prvo nikad se ne izvinjavaj ti posadi nego oni trebaju tebi oni su ti koji prave sranje.
Oni si tu koji imaju manje znanja od tebe i terbaju tebe da slusaju.
Ja bi svakom razbucao glavu od moje posade da ogrebem tudj brod a kamoli svoj.
Podelio sam pristajanje na 4 kategorije pramcem, krmom, bocno i sve to u uslovima da ima vetra.
Kako je to sve moguce izvesti a da ne bude sranja.
NIje sramota ako se parkiras pola sati iz 100puta, sramota je ako je napravis stetu.
Uvek planiraj tako da kao da se parkiras sam i da posade nema, a posada je tu da ti smeta eventualno da ti pomkogne.
Ako ides krmom jedan na krmu dvoje po bokovima i jedan da vata muring.
Ja bre parkiram brod od 16m sam, kakvi mornari da im izlupam samare i da stoje mirno bre.
Verovatno si imao sitaciju da te nece nesto u krmu pa da si ne znam ko. To ti jer propeler vuse uvek u jednu stranu a ako je jedrilica u pitanju njoj treba najmanje 10m da uhvati pravac u rikverc.
Varaijnta da imas vetar i da ti ne ide parking u rikverc onda predjes na opciju pramcem.
Pristajanje pramce se radi kada imas smotanovice po palubi i kada je bocni vetar jak pa ne mozes da udjes u rikverc.
Jeste zeznuto za izlazak sa broda ali si se uparkirao bezbedno.
Ko da je bitno kako si to uradio vazno je da nisi brodove oko sebe izudarao i zakacio muringe.
Toliko za sada
Pozdrav
vepar:
Zanima me da li se metalnim brodicem 9m i ravnim tabanom moze pristati uz betonski nasip odnosno kej. Jeste da ima skije od dole odnosno poduzne jake flahove ali nekako mi to deluje opasno.... Da li se to radi i koliko je uobicajeno tako se vezati za obalu?
Misha D:
Za duzi boravak sa mogucim vetrom ili mogucim talasima od vecih brodova nije bezbedno.
Ukoliko je zaklonjeni rukavac (kao rukavac i nasip kod Srebrnog jezera gde im je marina papreno skupa) za kraci boravak se ponesu 3-4 stare gume koje se privezu za pramac i na njih se oslonis, ali mora se brod kanapima nategnuti (takozvanim brkovima i na pramcu i na krmi) za obalu. Mada je tada tesko pronaci cvrstu vezu na tim nasipima.
Takodje kada se udje u prevodnicu sa ostrim betonskim zidovima guma bolje cuva bokove od bokobrana koji znaju da izlete, pogotovu pri odvezivanju i isplovljavanju iz prevodnice.
Slicna je sutuacija kada se vezujes za neku crvsti panj dalje od obale zbog dobrog mesta za pecanje. Guma na pramac ili na panj, pa se nategne brod, a krmeni kanap i za obalu i za donji panj. Malo ces posle ribati crne tragove od guma, ali i to nije tesko kao ponovno farbanje ostecenih mesta.
Guma , koja se priveze za pramcanu bitvu i spusti u blato, je odlicna da tabanas nalegne na nju uz blatnjavu i plitku obalu, pogotovu kod kolebljivog vodostaja i opasnosti da se nasuces preko noci.
Brod lepo radi u mestu, a kada se isplovljava samo se krene krmom i guma podje privezana za tobom, ispere se od blata sama i spremna je za nove avanture.
Kapetan:
ukoliko nema toka vode (zatvoren rukavac i slicno)... vezi se kao i ceo svet ...
Sidro napred , i dva krmena veza....
ukoliko je na toku, nemoj se ovako vezivati ...
ovde je jasnije
ukoliko je obala betonska i nema nagib, a postoji tok vode onda ovako ... naravno pramac okrenes prema toku vode
Kapetan:
--- Citat: Misha D 05, 03, 2016, 05:45:44 pre podne --- Guma na pramac ili na panj, pa se nategne brod, a krmeni kanap i za obalu i za donji panj. Malo ces posle ribati crne tragove od guma,
--- Kraj citata ---
Guma ne ostavlja crne tragove ako prebacite staru majcu preko nje :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju