E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Zanima me kako savladati (strah ili tremu) kod pristajanja
skipper:
trenutno se zanimam sa ovim, tako da nemam puno briga, brigica i problema. i zato slušam mišljenja sa malo slabijih mašina, jer ču nadam se uskoro i ja imati svoju malu ladju.
Kapetan:
a 2 i 3 :) pre me zanima br 3 :)
skipper:
Ajde da čujem Vas. :yahoo:
Kapetan:
joj ja sam tu nezgodan .. ali jako mi pomaze caklja .... znaci pod bilo kojim uslovima iskljucim motor udjem u marinu i sve cakljom do veza...
broker975fx:
Kapetane, što isključuješ motor zar on ne bi trebalo da se gasi tek po pristajanju i vezivanju, znači na kraju. Nikad ne znaš da li ćeš iz nekog razloga morati da ga koristiš. Ja do sada nisam imao prilike da pristanem sam uvek je bio neko da pripomogne na palubi. Jedva čekam da probam sam. Gledao sam starog vlasnika i bez obzira što je to radio hiljadu puta uvek je koncentrisan na usmeravanje broda u pravcu mesta gde pristaje a zatim izbacuje u ler i dok brodić prilazi mestu on izlazi na palubu prihvata konop sa pramčane britve i lagano privezuje lađu koja se na pravom mestu skoro zaustavlja. Naravno bokobrani su već postavljeni tamo gde treba. Rekao bih da je definitivno tajna u pravoj brzini prilaza. Kod pristajanja pramcem i blagog nasukavanja na leru, posle dodira sa kopnom vraća u hod u napred i motor drži na blagom gasu da struja ne okrene brod dok on ne poveže prvo krmenu bitvu sa strane rečnog toka a zatim pramčanu. To sam nekoliko puta isprobao i ide super a opet je ključna brzina prilaza. Razumno mi deluje i ona varijata sa spuštanjem sidra sa krme a zatim popuštanjem kanapa prići mestu gde pristajemo, gde ovo sidro koristimo kao kočnicu. Ja to tako nekao skapirao ali ako nešto ne valja rado bih čuo šta imaju da kažu iskusniji.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju