Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Deplasman broda
Kapetan:
ako moj che ima istisninu 2 kubna metra da li to znaci da je tezak 2 tone ?
(da ne cepidlacimo temperatura napolju je 4 stepena celzijusa)
LSI:
--- Citat: Kapetan 09, 10, 2010, 22:29:12 posle podne ---ako moj che ima istisninu 2 kubna metra da li to znaci da je tezak 2 tone ?
(da ne cepidlacimo temperatura napolju je 4 stepena celzijusa)
--- Kraj citata ---
Ako je istisnina 2 m3 onda mu je masa 2 mt (što bi mi rekli: 2 tone), a da bismo znali koliko je težak, trebalo mi masu pomnožiti ubrzanjem pod dejstvom sile zemljine teže.
Dobiće se neki broj u Njutnima ili u kg-metrima u sekundi za sekundu - ovo dobro zvuči, zar ne? Zato to niko i ne koristi u stvarnom životu.
:scare:
Da malo dopunim pa da bude još "jasnije":
Убрзање земљине теже се мења са порастом надморске висине, у малом распону висина, за отприлике -3*10−7, где знак минус значи да се убрзање смањује са порастом висине. Такође, убрзање се мења и кад се крећемо од екватора ка половима за приближно 0,5 %. Постоји и варијација вредности убрзања током дана, која на географским ширинама око 40° може бити око 2*10−7 и зависи од положаја Месеца и Сунца.
Iz ovoga proiziliazi da je masa uvek ista za svako telo ali se njegova težina uvek menja, u zavisnosti od toga gde se telo nalazi u koje doba dana i u kom pravcu se kreće (težina i pored velike mase može da bude i jednaka nuli u bestežinskom stanju.
Posle svega, Kapetane, najlakše je da zaboravite sve što sam napisao i da, kada vas neko pita, jednostavno kažete da je Če težak 2 tone. :yahoo::yahoo:
p.s.
Nadam se da mi niko neće zameriti što sam sve ovo napisao. Meni je sve ovo izgledalo kao fina prilika da se svi malo zabavimo. :dance1:
marke:
Tandara broc:
Ako covek pita znaci da nije blizak s tom materijom i ne trazi da ga zbunite.
Sve je to tacno sto ste naveli ali kad pita covek jeli to isto, ja kazem jeste iz prostog razloga sto kad meris tezinu ili masu nema nikakvog ubzanja i nema neke bitne razlike u rastojanju izmedju centra zemlje i camca. Niti ce meriti na vrh Tibeta niti u slobodnom padu pa da ima ubrzanje.
Ako ce da uci fiziku u redu nije masa i tezina isto i onda nek cita sve formule ali deplasman (istisnina) je inace jednaka tezini broda kad ga stavi na kamionsku vagu i istisnuce bas toliko litara koliko ima kila, kraj price.
Kapetan:
--- Citat: marke 10, 10, 2010, 12:10:43 posle podne ---.... ali deplasman (istisnina) je inace jednaka tezini broda kad ga stavi na kamionsku vagu i istisnuce bas toliko litara koliko ima kila, kraj price.
--- Kraj citata ---
e to me je zanimalo ... sada naprimer mogu da prodacunam jednostavnim metodama zapreminu deplasmana i da odredim tezinu broda .. odprilike ...
LSI:
--- Citat: Dule 11, 10, 2010, 01:10:53 pre podne ---Bravo Marke.
Dobro da kap nije pitao i koliko ima Bruto registarskig tona :)
A mene zanima kako, i koliko na brod utiče centrifugalna sila zemlje ako plovi sa severnog na južni pol i da li se uticaj povećava ili smanjuje približavanjem ekvatoru ?
--- Kraj citata ---
Dule, Dule! Opet niste bili pažljivi na času.
Piše lepo: "убрзање се мења и кад се крећемо од екватора ка половима за приближно 0,5 %."
Kada se plovi od pola ka ekvatoru, zbog delovanja centrifugalne sile smanjuje se ubrzanje zemljine teže koje telo povlači ka centru Zemlje, pa se samim tim i težina smanjuje (masa ostaje uvek nepromenjena). Kad brod predje ekvator i nastavi kretanje ka drugom polu, dešava se suprotno. To je zato što je centrifugalna sila najjača baš na ekvatoru.
Za kaznu ovo da napišete na tabli deset puta za vreme sledećeg odmora.
Ma, samo kad smo Marke i ja pomogli Kapetanu da izračuna deplasman!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju