E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

potrebna mi je pomoc oko 12v instalacije na brodu

<< < (3/9) > >>

Kapetan:

--- Citat: Nemo  08, 10, 2010, 02:28:03 pre podne ---
Kap pa zar nije bolje da stavi izolovani kabl bar je manje napadnut od vlage.
I ako vlaga na slatkoj vodi nije tako opasna kao na moru.

--- Kraj citata ---

to je i moje misljenje ali sam pricao sa par elektricara, svi kazu da je pletenica zakon ... generalno kada upletes i zalemis zicu onda voda ne moze da naskodi spoju ..

procitaj ovo :
http://www.vunil.co.rs/pletenice.html

PRIMENA BAKARNE PLETENICE

Pletenice sluze za ostvarivanje električne veze između pojedinih nepokretnih ili pokretnih delova na masinama i uređajima: kabl-mase kod automobila, teretnih vozila, lokomotiva, za automatske osigurače, za odvođenje statičkog elektriciteta, prenos jakih struja i slično.

na kolima se masa veze naprimer za sasiju .. ja to na brodu ne bih preporucio ni u kom slucaju mada ona definitivno dodje preko motora na lim broda ...

dalibor:
Shema bez mase, savrseno radi svaki potrosac.Licno sam instalirao na mom camcu.
Sve ide preko minus kleme tako da nema smercovanja,samim tim baterija ti je bezbedna.
Ova shema je samo za 12v. Sve mozes da uradis u domacoj varijanti sa jugic, traktorskim prekidacima i osiguracima. Sama usteda love za majstora ti ostavlja mogucnost da porucis dobar deo stvari. :good:

Kapetan:
dalibore dobro dosao, sema je ok .. ja imam za "plus" luster klemu odmah ispod kutije osiguraca ... sema je ok al ako svugde stavljaju ove pletenice mora da ima neki trik ...

dalibor:
Izvinjavam se Kapetane.Kum mi dosao pa nisam mogao da odgovorim.
Mislim da  je majstorima ostalo i dalje u glavi stari provereni  sistem vezivanja potrosaca na bateriju.Kada su
sijalice bile po 20-30w pumpe po 300w itd.Danas je malo sofisticiranija oprema pa umesto 16kvadrata napojni kabal dovoljan je od 10kvadrata.

zicdra:
Hvala Dalibore na semi sad mi je vec mnogo jasnije kako  da sprovedem u delo.E sad sve ostale potrosace koji idu na brod minus vezem na klemu a plus na osigurace.Jel sam dobro shvatio?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju