Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Salauka

<< < (5/7) > >>

SALE NB:
E pa Gorio, ne može to tako - sad si nam "dužan" kompletan izveštaj sa tog putovanja!  :wild:  :taunt:
Ima nas ovde koji planiramo slično putovanje, pa iako već imamo neke izveštaje, ti su došli od ljudi koji imaju ale od 8-15metara sa motorima i do 500 "konja" pod dupetom, pa definitivno nisu merodavni za ove naše orahove ljuske!  :smile:

Tvoja iskustva i saveti su primerenija onome što nas može čekati i na šta trebamo obratiti pažnju.
Lepo ti nama sve ispričaj i začini sa ponekom fotkom!  :smile:  :good:

zorter:

--- Citat: SALE NB  16, 03, 2009, 16:33:38 posle podne ---E pa Gorio, ne može to tako - sad si nam "dužan" kompletan izveštaj sa tog putovanja!  :wild:  :taunt:
Ima nas ovde koji planiramo slično putovanje, pa iako već imamo neke izveštaje, ti su došli od ljudi koji imaju ale od 8-15metara sa motorima i do 500 "konja" pod dupetom, pa definitivno nisu merodavni za ove naše orahove ljuske!  :smile:

Tvoja iskustva i saveti su primerenija onome što nas može čekati i na šta trebamo obratiti pažnju.
Lepo ti nama sve ispričaj i začini sa ponekom fotkom!  :smile:  :good:

--- Kraj citata ---

Slazem se. I sa sto vise fotki (ako ima) !!! :good:

espresso:
kada udari salauka ili nesto slicno, poslednja stvar na koju mislite je fotoaparat ili kamera.
@ Gorio
slike sa putovanja i opis obavezno.

deda:

--- Citat: Aka  16, 03, 2009, 16:36:12 posle podne ---
--- Citat: deda  16, 03, 2009, 14:55:42 posle podne ---Zbog licnog,neprijatnog,iskustva ako primetim na vreme, ja pravac obala,vezivanje[iz pravca vetra dupli konopac]spustim tendu i cekam da stane.Ko god je prkosio Dunavu nije se dobro proveo!Dunav trazi postovanje i to VELIKO!!! :nono:

--- Kraj citata ---

Da se malo vratimo i na osnovnu temu. Nisam pristalica vezivanja uz obalu po nevremenu osim ako pronadjete dobru, zasticenu lokaciju. Camac vezan za obalu ima potpuno druge plovne karakteristike, i lako vam se moze desiti da ga talasi pune vodom. O lupanju o obalu necu ni da govorim. U koliko imate dovoljno jak i pouzdan motor, nasigurnije je na otvorenoj vodi. Tu su talasi najpravilniji i najduzi. Oni kratki izlomljeni talasi su daleko opasniji - sto bi rekli "mrtvo more". Cak i ako je motor slabiji, ja bih opet radije bacio sidro, pre nego se sklanjao u obalu po svaku cenu (tu nema kompromisa - mora da bude ozbiljno sidro i dugacak sidrenjak). Vetar i talasi ce uvek postaviti camac u dobar polozaj - pramcem u vetar i talase.

--- Kraj citata ---
  Aka i ti si u pravu!!!Jos nisam video camac na bovi da se podavio zbo nevremena.Medjutim,,po meni,za to sto ti kazes treba imati vremena!Nekoliko puta sam imao 5-6 minuta da se spremim za salauku!Povadlm stapove,skinem sve sa krova pa tenda.Ja sa svojim starim camcem[stranica 50cm]nisam smeo na vodu.Znaci dosta zavisi i od toga kakav camac imas. :smile:

Kapetan:
drugim recima zakljucak je :

1 Bezi u zavetrinu
ili
2 baci sidro pa onda sklanjaj stapove... (ako ne stognes do obale) u medju vremenu cela posada oblaci pojase

da li sam dobro razumeo ?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju