Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Salauka

<< < (3/7) > >>

zorter:
Slazem se.Ni kod nas na Savi nisu "cisti" tabanasi.Svi imaju peskare.Neki tri neki pet i to celom duzinom.Sta ti mislis da li bi bilo boljeg efekta kada bi za centralnu peskaru postavio "kutiju" 50 x 30 (naravno na kant) tj 50 u vodu, 30 po camcu i napunio je olovom, a ostale dve krajnje da budu 30 x 30 prazne? Da li bi dalo neku bolju stabilnost?

SALE NB:
Mislim da samo po sebi nema veze da li su pune ili prazne, jedino što olovom na taj način spuštaš težište čamca, ali s obzirom na malu količinu olova, teško da to ima nekog većeg efekta. A sigurno će doneti stabilnost i upravljivost. Tu centralnu peskaru bih stavio napred na potez gde se pramac već izvija iz vode i navario limove recimo 20-25cm levo i desno. Bukvalno bi simulirao V korito, zbog seče talasa.

zorter:
E to ti je vidis dobra ideja.Hvala  :good: :good:

SALE NB:
Sve ima svoje granice!  :smile:
Ljudi , lepo je teoretisati, ali vidite vi to sa nekim ko se baš razume, ja samo onako laički primećujem razlike između mog čamca i tabanaša.
Moj V koritaš je mnogo osetljiviji na pomeranje težine, odmah se zavali levo ili desno, ali zato kroz talase kao kroz puter!  :good:

zorter:
Zoki ne mislim samo na vetar.Zanimalo me malo i upravljivost (stabilnost) camca. Sto se tice flaha,mislim da ima malu ulogu. Naravno bolje ista nego nista, ali kutije ipak seku vodu aflah mnogo manje.Flah je 5-6mm a kutija i od 20mm ima bolja svojstva a kamoli 30 ili 40mm.Ja bih ipak stavio kutiju.Nece se ona zariti u mulj ili pesak da se plasim da cu tesko izvuci camac, a ipak cuva i korito kad se "nabijem" u obalu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju