E, ovako treba... > NAUTIÄŒKA DISKUSIJA

Brzina Deplasmanaca

<< < (6/6)

Vuk:

--- Citat: kemppi  17, 09, 2010, 21:25:21 posle podne ---Meni nije jasno zasto vi racunate brzinu za deplasmansko plovilo,kada uglavnom imate poludeplasmanska plovila.Deplasmansko plovilo karakterise obla forma trupa,dok su plovila iz samogradnje sa ostro izlomljenim formama trupa sto je karakteristika poludeplasmana i glisera.Razlika je u tome sto se za deplasman relativna brzina racuna po duzini trupa na vodenoj liniji(FrL),dok se za poludeplasman racuna jos i  po zapremini deplasmana(FrD),a za definisanje rezima plovidbe koristi se koeficijent relativne brzine(Rejnoldsov broj).Dok je razlika geometrije trupa izmedju poludeplasmana i glisera preko uzduznice na cetvrtini sirine dna camca.Ako uzduznica zaklapa mali napadni ugao sa horizontalnom linijom(od 0 do 2 stepena)rec je o gliserskom trupu,dok je za poludeplasman ugao od 2 do 7 stepeni,jer sto je manji napadni ugao,veca je brzina.
@Kapetane
Tih tvojih formula u udzbenicima masinskog fakulteta nema,pa ne mogu da komentarisem koliko su pouzdane.

--- Kraj citata ---
ups :)

Kapetan:

--- Citat: kemppi  17, 09, 2010, 21:25:21 posle podne ---@Kapetane
Tih tvojih formula u udzbenicima masinskog fakulteta nema,pa ne mogu da komentarisem koliko su pouzdane.

--- Kraj citata ---

ta formula je perecizna za fakultet ali za nas u praksi je primenjiva... prvi put sam se sredio sa njom u ladjarku kod vasica koji nam je tako ziracunao brznu nekog plovila...

Kapetan:
za rodjendan ti donosim caplju :)

ma lepo je znati da li bi se sa recimo par dodatnih konja dobilo nesto pametno ... a obicno se ne dobija

po meni idealna varijanta MOTOR za brod je da sa 2/3 gasa daje projektovanu brzinu a preko toga drzi snagu u rezervi... seti se mog Chea i 50 konja .... isao 14km/s a sa 1 konja ide oko 9 znaci idealna varijanta mu je oko 20 -25 konja 

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju