E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Elektro Motori na nasim plovilima .... Vol 2.

<< < (4/11) > >>

zorter:
Bravo Dule!!! :good:

Dovoljno da neverne Tome jos jednom uvide i isplativost i tehnicke olaksice upotrebom elektro motora na plovilima, pa cak i kad je u pitanju hibridni nacin voznje (upaljen agregat + elktromotor).

O porezu vise necu ni da pricam. To je vec za istoriju, bar za tebe.

A da je perpetummobile, dokazao si da nije, i to mi je drago, kao pokretacu tema o elektromotorima na plovilima (ima ih vise).

A svaka prepravka koliko god da kosta, brzo je isplativa, sto je NAJVAZNIJE.
Mislim da ni jedno ulaganje u pogon plovila nije tako brzo isplativo kao na elektromotorima.

Jos jednom, ugodnu plovidbu, ti zelim!!! :good: :good: :good:

zorter:
Energija jeste energija, ali ne kosta isto, i naravno ovde nije bila u pitanju samo ...... ENERGIJA.

Bilo je malo, (a mozda i nije malo), poboljsanja prenosa te energije. Veoma je vazno gubitke svesti na minimum. Tu je usteda i uspeh poduhvata, a ti si u tome uspeo!!!

zorter:

--- Citat: Dule  12, 10, 2010, 19:26:56 posle podne ---.......Rado ću pomoći iako sam laik i za fiziku i za elektroniku.

--- Kraj citata ---

Ali iskustvo vise znaci (ponekad) od znanja. Mada, sada, vise nisi laik. Budi siguran u to!!!

zorter:
Mislim da mozda i bi pokretali brod pod pretpostavkom da na osovini pri malim obrtajima (oko 500-600 o/min) imas 5kW. Veliki su gubici u prenosu i svi SUS motori daju punu snagu i najveci obrtni moment na brzinama vecim od 3000 o/min. To i jeste nejveci nedostatak OTO motora. E to kod elektromotora nije slucaj pa zato mnogo manja snaga E-motora postize iste rezultate kao OTO motor. Tu se stvorio onaj odnos 1:3.

zorter:
Da, bas to kazem.  :good:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju