Nautika opšta... > Nemar i bahatost na vodi

Diskusija o Alasima i Ribokradicama

<< < (6/7) > >>

poljo:
E Kapetane , bolje bi bilo da mi nisi dao pass za ulazak u forum , barem nebi cuo da ti ovo kazem . FUJ , bre . Idi ko odrasto covjek i kupi djeci kilo ribe. Ovo malo jada u nasim rijekama sto prezivi sve one silne gladne i proklete koji ne prezaju ni od cega, zar  treba da docekujemo i mi sa mrezurinama i slicnim alatima. Hoces ribu iz Dunava, Save ili sta vec , pecaj , napreduj u umjecu da ulovis plijen . Ja sam mozda extrem, ne samo u ovome , ali mislim da je pokret uhvati pusti jedini nacin da se pomogne prirodi u odrzanju ribljijeg fonda. Ne spominjem sad ovde ocuvanje okoline , cisstocu , i ostalo sto bi trebalo da se prica na sav glas . Mi kao nekakvi nauticari i sportski ribolovci valjda treba da budemo iznad primitivnog trpanja u kantu od yupola i hranjenja viskom komsijinih macaka. CCCCC, nije dobro ako vecina misli , nije ni malo dobro

Radojković:
Ovih dana u Pancevu na Tamisu i okolini se pojavili sarancici 5cm veliki i grizu na sve i verovali ili ne ima pojedinaca koji ih ne vracaju u vodu nego trpaju u kante,i nose ko zna gde i zasto.Strasno...

Kapetan:
poljo po meni je bezobraznije da je kupim od nekoga na pijaci nego da bacim mrezu...

iz prostog razloga sto tako podsticem "alasa"da opet baci mrezu ...

ribu obicno kupujem u ribarnici i posto su im sarani "masni" pretpostavljam da su iz ribnjaka..

sto se mreze tice ispunio sam sebi zelju i naucio sam kako se koristi (posle par neuspesnih pokusaja), i sada cu uciti neke druge ribarske tehnike ...

primarno pecanje mi je i dalje pecanje stapovima ....

razlog pokretanja ove teme je moja gornja recenica:

Da li je ispravnije baciti mrezu ili kupiti ribu na pijaci od "Alasa" ?

rade:
Dali je ispravnije sam ubiti ili platiti ubicu?Veruj mi Kapetane radije cu prodati brodic nego bacati mrezu da prehranim decu.

Arsa:

--- Citat: Kapetan  26, 07, 2010, 01:00:17 pre podne ---poljo po meni je bezobraznije da je kupim od nekoga na pijaci nego da bacim mrezu...

iz prostog razloga sto tako podsticem "alasa"da opet baci mrezu ...

ribu obicno kupujem u ribarnici i posto su im sarani "masni" pretpostavljam da su iz ribnjaka..

sto se mreze tice ispunio sam sebi zelju i naucio sam kako se koristi (posle par neuspesnih pokusaja), i sada cu uciti neke druge ribarske tehnike ...

primarno pecanje mi je i dalje pecanje stapovima ....

razlog pokretanja ove teme je moja gornja recenica:

Da li je ispravnije baciti mrezu ili kupiti ribu na pijaci od "Alasa" ?

--- Kraj citata ---

Uh bre kapetane. Malo mi je grtko da slušam tvoje stavove.  :sorry:

Tebe niko ne tera da kupuješ ribu od ribokradica odnosno preprodavaca na pijaci. Tako ga ne bi podsticao da baca mreže (ako se radi o savesti).

To što si probao i naučio da postavljaš mreže nije ništa strašno. Ipak, kada iz te mreže počneš da vadiš po 30-40 kilograma ribe u određeno doba godine vrlo lako dođeš u situaciju da postaneš jedan od onih protiv kojih se većina nas na neki način (pa makar i verbalno) bori.

Gledajući kako nam riblji fond iz godine u godinu postaje sve tanji, ja sve one zagađivače, trovače, podmitljive ribočuvare i policajce svrstavam u isti koš sa strujarošima i mrežerošima i voleo bih da svi dođu pod udar zakona. Kada bi i kazne bile određene kao za krivolov divljači, mnoge stvari bi se promenile.

Nisam dvoličan i nisam svetac. Mnogo puta sam odneo kući više ribe nego što je to dozvoljeno u jednom izlasku. Bar 3-4 puta više sam se sa vode vratio bez i jedne ribe. Ali vrlo retko se desilo da ne vratim u vodu manje primerke plemenite ribe od propisanog.

Što se tiče akcije uhvati i pusti, nisam njen pristalica ali bih je rado podržao u cilju poboljšanja ribljeg fonda u našim rekama.

Podržao bih i akciju zabrane svake vrste ribolova uz drakonske kazne na našim vodama recimo u naredne 3 godine.

Znamo kakva je situacija u državi i da je zaštita voda izgleda poslednja rupa na svirali. Ipak, mislim da bi ovaj sajt trebali koristiti za podizanje svesti o zaštiti ribljeg fonda, a stvarno ponašanje na vodi prepustiti savesti i odgovornosti (zakonskoj), svakog od nas.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju