E, ovako treba... > Palubna oprema
Sidro
zoke:
zaboravili ste das kazete da je vrlo bitna duzina strika ili lanca za dobro sidrenje neko rece 15 dubina strik 30 metara ja mislim da je malo strika za kvalitetno sidrenje
Nemo:
Bilo je govora ali ne u ciframa.
busa2:
ma slazem se ja dule sa tobom, po meni nikako ispod 10 kg za bilo kakvog kabinasa preko 1,5 tona jer se nikad nezna sta ce i kako da se desi ali da nosim na camcu od 7x2 sidro od 25 kg ? mislim dobro je to ali mozda malo i preterano .
sto se tice dubine od 15m i kanapa na sidru od 30 m . ja sam naveo samo sta se desavalo kada sam hteo da zadovoljim svoju radoznalost a naravno kanapa na camcu nikada dosta. neke knjige kazu da duzina kanapa sa lancem ili ne bi trebala da bude 3 puta dubina na kome se sidris. :drinks:
busa2:
ono sto sam primetio kroz pricu sa ljudima je da odredjene grupe ljudi koriste ista sidra pretezno po mestu gde se sidre .
pecarosi na soma ili ti oni sto se sidre na dubokim vodama vecinom imaju danforth ili bruce
šarandzije obicno danforth sa povratnim kanapom.
a rekreativci -plaze , uvale i morska varijanta - mačke ili ti grapnel sidro. " kao ma zgodno nezauzima mnogo mesta" ?
Zoran:
Pametni ljudi su smislili tezine sidara prema tezini broda.Ajde nemojmo da
izmisljamo rupu na saksiji.Za to postoje tablice.
Mi samo zaboravljamo,da sidro mora da ima predvez odredjene duzine,tj.
parce lanca koje ima svakako takodje odredjenu tezinu,pa tek onda kanap.Obave-
zna je i vrtilica,da se kanap i lanac ne uvrte ako se camac vrti u krug.
Na reci pojedini ljudi cesto zaboravljaju da vetar moze da promeni pravac
i tada camac krene uzvodno,i ako nije dobro usidren nastaje problem.
I ponovo da ponovim da ne postoji univerzalno sidro,vec samo sidro koje
zadovoljava nekoliko od vise uslova,tako da ja preporucujem da svako ima u rezer-
vi sidro drugoga tipa.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju