E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

kalajisanje kotliča

<< < (2/6) > >>

Zoran:

Kalaj mi treba za kalajisanje,a ne za letovanje,mora da bude 99% cist.

Kad se kotlic stavi iznad vatre,verovatno se u njemu kuva  :).

giganova:

--- Citat: zoran  12, 06, 2010, 23:50:13 posle podne ---
          Dobio sam bakarni kotlić,koji treba ponovo kalajisati.

Gde može da se nabavi KALAJ 99% čistoće.

Ne bi se bunio ni ako bi neko napisao uputstvo kako se to radi.

--- Kraj citata ---
Zoki bilo je kalaja na Pancevackom buvljaku,tvrde da je 99% nisam probao.Svojevremeno sam kalaisao pekarske kible i to otprilike ovim redom.
Najbitnije je dobro ocistiti ,po mogucstvu ispeskariti onda u dva tri navrata premazati sonom kiselinom u kojoj je predhodno zagaseno(ubaceno) malo cinka.Zasto se ovo radi pojma nemam.
Potom grejes spoljnju stranu kotlica a na unutrasnju prislonis kalaj i razmazujes.Ja sam utrljavanje vrsio sa vodoinstalaterskom kudeljom a moze i bilo koja teze zapaljiva krpa.Pomeranjem plamena spolja i utrljivanjem iznutra dobijas ravnomeran nanos kalaja.Da napomenem da mi je izvor toplote bila stara let lampa zbog velike temperature koju postize.
Dali postoji jos kakva zavrsna obrada neznam ja je nisam koristio,i ovako je bilo zadovoljavajuce.
Pozzzz

Zoran:

Gigo hvala.

Kapetan:
na kolikoj temepraturi se topi kalaj ?
moze li se desiti da se topi dok spremamo hranu ? recimo gornji delovi posude koji nisu pod vodom to jest sadrzajem kotlica ..

MisterTwister:
Koliko ja znam ranije su se kalajisali bakarni kotlici i kazani za rakiju zato sto je bakar sklon oksidaciji pa se time sprecavalo prenosenje bakarnog oksida u hranu i RAKIJU. Mozda gresim ali pojavom emajla kao finalnog sloja na metalu i upotrebom prehrambenog prohroma (nije svaki prohrom za izradu kotlica i kazana) ova umetnost kalajisanja se polako izgubila. INACHE TREBA BITI VEOMA OBAZRIV SA KALAJEM SA BUVLJAKA JER JE CESTO PRIMESA U U TOM KALAJU OLOVO KOJE JE VEOMA OTROVNO. Preporucio bih koriscenje samo kalaja nekog od svetskih proizvodjacha koji sertifikatom garantuju cisticu a toga nema na pancevackom buvljaku.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju