E, ovako treba... > Elektrika

Agregati

<< < (11/29) > >>

zorter:
Miso, moras da napravis razliku oko tih 4A. Tih 4A na primaru (220V x 4A = 880W) nisu isto i 4A kad povuce akumulator (12V x 4A = 48W). Da bi u naponskoj mrezi ili na agregatu vukao 4A on moze da puni sa 73A jednosmerne struje 12V (ali ti imas punjac od maksimalnih 25A). A da bi toliko vukao struje na akumulatorima trebao bi da ima kablove najmanje 120 mm2 a to je oko 30mm debljine. Sto je moras priznati nemoguce. Znaci mozes uvek puniti akumulatore ali opet ti kazem pojedinacno, posto sigurno nisu podjednako prazni pa ce tesko izjednaciti punjenje ako se ukljuce zajedno.
No, nije problem da probas. Osnovna kontrola ti je temperatura. Ako se kablovi sa akumulatora do punjaca greju onda je velika struja punjenja ili je mala povrsina naleganja kabla na kleme ili je los kontakt. A ako se greje agregat (motor generator ne pogonski motor), onda je previse opterecen. To se vec oseti nakon 5-10 minuta rada, a za to vreme nece nista pregoreti (naravno ako kojim slucajem nije u kratkom spoju).

Misha D:
Pretpostavljam da se nece grejati kablovi od akumulatora do punjaca i da je tu mogucnost fabrika predvidela . Ne znam kakvu struju ovi nasi proizvode (to je za neku drugu temu) i nama je u marini isporucuju, meni je brod stalno prikljucen na 220V (frizider na 12V je stalno ukljucen).
A ja se ponavljam: Da li agregat od 2kw i 7A moze istovremeno da puni ispraznjen akumulator od 110A i akumulator od 50A (ovaj treci od 110Ah za pokretanje motora tesko da moze da se ispazni jer je odvojeno povezan na komandnoj tabli akumulatora).

zorter:
Misho, moze. Ali znaj da moraju biti odvojeni diodama da ne bi prazniji akumulator bespotrebno praznio onaj puniji (a to je najcesce onaj od 50Ah bi praznio onaj od 110Ah), mada zavisi i koji ima vise potrosacapa su prema tome i optereceni. Inace se ponasaju kao spojeni sudovi. Veci sud ima vise tecnosti od manjeg suda a kad su spojeni crevom nivo tecnosti im je isti. ali ako i na jednom i na drugom sudu otvoris rupu iste velicine brze pada nivo u manjem sudu nego u vecem. A kad zatvoris otvore, nivo im se opet izjednaci. Nadam se da ti je jasnije. A agregat od 2kW moze da puni oba akumulatora bez preopterecenja.

Misha D:
Hvala ti, sada mi je jasno kako sam na Barickoj adi, koristeci komotno 4-5 dana vecinu potrosaca, ispraznio akumulator od 110Ah za potrosace i onaj od 50Ah za pramcani motor. Poenta je da kupovina agregata od 2kw (a ne od 1kw) nije bacanje para.

zorter:
 :good: :good: :good:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju