E, ovako treba... > Palubna oprema
dvogledi
Jezerash:
Mislim da je retko koji dvogled odporan na vodu u smislu da potone na neku dubinu i da ponovo bude optika ok. Takvi dvogledi su papreni i nisu za moj džep :)
Neznam jel Zrakov dvogled odporan na vlagu, prskanje vode ili potapanje ?
Zoran Marinković:
114
Po nekim informacijama ZRAK-ov vojni dvogled (kakav sam i ja kupio) može da bude potopljen u vodu ili blato i deset dana i da se
posle samo opere spolja i izbriše, bez ikakvih posledica.
Slično sam čuo i kada sam zvao fabriku u Tesliću, od čoveka koji verovatno dobro zna šta priča.
Sve to nemam nameru da proveravam i nije mi to bilo presudno kod izbora. Presudno je bilo kada sam uzeo dvogled i pogledao
obalu preko puta mene ok. Jedino što nekome možda nedostaje točkić za fokusiranje - ovaj je uvek dobro fokusiran.
Druga važna stvar je veličina sočiva na objektivu, što je manje sočivo to je ugao gledanja manji (kao da gledaš kroz cev), a to
može da bude otežavajuća stvar kada tražiš neki pokretni objekat (plivača, čamac, pticu.....)
Izbor uvećanja 7 ili 8 ti je sasvim ok, maksimum je 10 za gledanje iz ruke bez stativa, a da ti ne smeta podrhtavanje ruku.
P.s.
Ako negde naletiš na Ruske dvoglede sa oznakom TENTO onda si uradio dobar pos'o,
kao na primer ovaj : http://www.limundo.com/kupovina/Kolekcionarstvo/Militarija/DVOGLED-10-x50-TENTO-USSR-original/5689597
Jezerash:
da li se iplati uzeti taj TENTO sa Limunda i koliko da idem sa cenom ?
ne treba mi samo za osmatranje iz čamca
Zoran Marinković:
yg
Pa ne znam šta da ti kažem.
Izgleda mi kao nov, da meni treba ja bi 'ladno dao 5.000,oo do 6.000,oo što je za takav dvogled realno.
Naravno, to je samo moje mišljenje jer moj komšija na Dunavu ima takav i neda ga ni zašta i nikome. I ja sam gledao
s njim i ima izuzetno čistu i bistru sliku...
Jezerash:
ok, hvala, pozz
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju