Ribolov > O ribolovu, priboru, radnjama

PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA

(1/4) > >>

deda:
Mamci biljnog porekla su prosto ne zamenljivi u lovu bele ribe i svih drugih saranskih riba. Koliko je riba, barem toliko je i nacina spremanja i prezentacije ovih mamaca, ovde mozete pogledati neke najcesce...

KUKURUZ
 Kukuruz je kao mamac vrlo  jednostavan za pripremu i vrlo je efikasan, pa nije ni cudo sto je najzastupljeniji. Kukuruz stavimo 24h u vodu da omekša, a nakon toga ga kuvamo 30 milnuta. Po zelji sa raznim aromama(anis, vanilla, med...). Nu udicu kacimo 1 ili 2 zrna jednom ih probivsi udicom, ili pak “na dlaku”, kada na konac koji visi neposredno pod udicom stavimo zrno/zrna. Odlican je mamac za sarana, deveriku, jaza, babusku, linjaka, mrenu...

KUKURUZ SECERAC


 Kukuruz secerac se koristi presan, tj. termicki neobradjen, ali se moze I prokuvati ili drzati u nekoj aromi radi jaceg efekta. Stavlja se jedno ili dva zrna, direktno na udicu. Skoro da i nema riblje vrste koja se neće uzeti secerac, uzimaju ga sve ribe koje imaju biljnu ishranu.

deda:
PSENICA


 Psenica se koristi za lov vecine sitnije bele ribe. Priprema se tako sto se ostavi 12 sati da se natapa, a potom se kuva dok ne provri, I skida sa vatre. Montira se zrno ili dva pšenice na maloj udici i dugom tankom predvezu, a rado ga uzimaju jaz, mrena, bodorka, skobalj, babushka, crvenperka, klen…

KONOPLJA

 Konoplja sadrzi veliku kolicinu ulja i veoma je ostrog mirisa pa je stoga odlican mamac za vecinu bele ribe. Na udicu se stavlja zrno ili dva tako sto se jednostavno probode jedanput. Priprema se tako sto se ostavi 12 sati da se natapa, a kasnije se kuva dok ne provri. U ribolovu se koristi gotovo identicno kao i psenica.

deda:
TIGROV ORAH


 Za njega se tvrdi da je jako dobar mamac u lovu sarana, I da na njega ide I kada nece ninasta drugo. Tigrov orah se priprema tako sto se natapa 24h a potom se kuva oko pola sata. jedan je od najboljih mamaca za lov šarana. Koristi se tako sto se montira “na dlaku”slicno kao I boili.

GRASAK


Priprema se  tako sto se natapa 12h, a potom se kuva 30-ak minuta. Dobar je mamac za vecinu biljojednih vrsta, a cesto ga uzimaju amur, pa cak i tolstolobik. Jedini problem je sto je dosta mekan, pa ne smemo dugo cekati pre kontriranja, kako nebi bio skinut sa udice.

deda:
LESNIK

 Priprema se  tako sto se natapa 24h, a potom se kuva 30 minuta. Dosta je cvrst i krt, pa ga treba montidati na dlaku, poput boila. Pun je ulja, pa ga riba rado uzima zbog prijatnog mirisa.

TRAVA

  Zelena vodena trava, odlican je mamac za ribolov plovkom. Dobra stvar je ta sto kod ribolova travom prihranjivanje nije neophodno, jer je ona prirodna hrana u svom okruzenju. Prikupljamo je sa kamenja ispod slapa, gde je najvise ima. Najbolje je koristiti udice sa dugackim vratom, kroz omču između čvora i ušice provedite dugački snop trave, stegnuti i zatim 2 - 3 puta uvrtite travu oko vrata udice.

deda:
BOILI

 Boili su tvrdo kuvane kuglice testa, ili kakve druge smese, slicne onima za valjke. Razliuju se od njih upravo po tom procesu obrade, kuvanju, po cemu su i dobili ime, eng. Boil=kuvati. Koriste se u lovu sarana, najcesce, ali i drugih saranskih riba, a u poslednje vreme cesto i u lovu soma. Postoji nebrojeno mnogo recepata za pravljenje boila, a ovde cemo pokazati nekoliko najcescih.
MESNI BOILI

 Svi sastojci se mesaju prvo na suvo, a kasnije se dodaje malo vode, uz jaje, kako bi dobili potrebnu konzistenciju za pravljenje kuglica. Izmesajte 50g kukuruznog griza(palente) , 100g psenicnog brasna , 50g ribljeg brasna, 50g sojinog brasna , 1 jaje, 50g kostanog brasna, 100g mlevenog keksa, 50g surutke u prahu,
1 kasicica arome krvi.

MESNI BOILI2
 Svi sastojci se mesaju prvo na suvo, a kasnije se dodaje malo vode, uz 2 kasike ulja, kako bi dobili potrebnu konzistenciju za pravljenje kuglica. Sastojci su: 2 kasike ulja, 50g ribljeg brasna, 100g brasna od skoljki, 100g psenicnog brasna, 50g kukuruznog brasna, 10g mleka u prahu, 100g preazle, 50g pahulja za pire.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju